Hård tid venter Merkel trods storsejr

Det ligner det bedste valg for partiet i mere end to årtier, men alligevel står den tyske forbundskansler også på tabersiden. For det er ikke lykkes den nuværende regeringspartner, liberale FDP, at snige sig over spærregrænsen på fem procent, og for første gang i mere end et halv århundrede får partiet derfor ikke pladser i Forbundsdagen.

Og da Merkel trods sejren ikke har formået at få et absolut flertal med CDU og det bayerske søsterparti CSU, må hun bejle til et af oppositionspartierne for at danne regering.

Mest sandsynligt er det, at Merkel vil forsøge at danne en bred koalition med socialdemokraterne i SPD, sådan som hun også gjorde i 2005. Men lektor Karl Christian Lammers fra Saxo-Instituttet på Københavns Universitet spår en hård tid for sejrskvinden frem mod regeringsdannelsen.

»Det bliver formentlig nogle meget vanskelige forhandlinger, inden en ny regering er kommet op ad stå. Og man kan regne med, at SPD vil sælge sig dyrt, fordi partiet ikke har gode erfaringer med en koalition med Merkel. De tabte stort sidste gang, de var med i en stor koalition med hende. Men som det bliver sagt fra socialdemokratisk side, så skal Tyskland have en regering, så de når nok frem til et kompromis,« siger han.

Men trods udsigten til hårde kampe om ministerposter, så peger lektoren fra Saxo-Instituttet dog på, at resultatet formentlig ikke får Merkel til at ligge søvnløs.

»SPD er nok det parti, som CDU/CSU har mest til fælles med, når det kommer til stykket. Det er også blevet sagt, at Merkel langt hen ad vejen har ført socialdemokratisk politik. Og faktisk hævdes det, at hendes ønskepartner er SPD, selv om det ikke er en drømmesituation. Men det er en situation, hun kan leve med,« fortæller Karl Christian Lammers og fortsætter:

»Selv om hun selv har sagt, at hun helst vil fortsætte i regeringen med FDP, så er der meget, der tyder på, at hun har været irriteret over regeringspartneren. Eksempelvis kørte FDP en solokampagne om, at de borgerlige skulle bruge deres anden stemme på FDP (tyskerne har to stemmer ved valget, red.) for at sikre genvalget. Det er langt fra sådan noget, Merkel ønsker af en partner.«

Ender regeringen som en stor koalition, bliver det også for tyskerne en ønskværdig situation. De har ifølge Lammers været utilfredse med den nuværende regering, som ikke har gjort meget ved løfter fra valget i 2009 om skattelettelser og sundhedsreformer. På afgørende punkter har CDU været for uenig med FDP, understreger lektoren.

Med en regering med CDU og SPD derimod vil over 60 procent af tyskerne stå bag koalition, så den har bred opbakning. Og det lader til ikke bare at vække glæde hos mange i Tyskland. Også danske politikere skrev, efter resultatet stod nogenlunde klart, på Twitter, at en CDU-SPD-koalition er at foretrække.

»Tyske valg tyder på stor koalition. FDP ude. SPD frem. AfD? Alligevel tro på bedre retning for Tyskland og Europa,« skrev socialdemokraten Jeppe Kofod, mens også Radikale Sofie Carsten Nielsen håber på en løsning hen over midten.

»Håber på bred tysk koalition. Ikke ked af FDP nedtur trods slægtskab. Aldrig været fan. De er for højreorienterede og enøjede,« skrev hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip