Hårde danske militær-fyre ser My Little Pony: Det hjælper os i kampen mod posttraumatisk stress

Skumringen kaster de sidste refleksioner i butiksvinduerne på Vesterbrogade i København i starten af november, da mit vokabularium paralyseres til øjeblikkelig pause: En ung pige svinger overskudsagtigt og nonchalant ud af porten og forbi mig.

Jeg aner ikke, hvad jeg skal stille op med mig selv, for jeg har aldrig på en almindelig tirsdag aften set et menneske med regnbueparyk, enhjørningehorn i panden samt hestehale, hvor den fra naturens side burde sidde; på numsen. Hun er med andre ord klædt ud som en pony fra ’My Little Pony’.

På mode at være klædt ud som pony
Det viser sig, at udklædnings-trenden har rod i My Little Pony (MLP) TV-serien  fra 2010 og til i dag, der er forfattet af Lauren Faust. Mænd og kvinder hylder dette univers ved at klæde sig ud som de karakterer, der medvirker i programmet; altså farverige fantasi-ponyer.

Deres navne er eksempelvis Pinkie Pie, Rainbow Dash eller Twillight Sparkle. Fænomenet kan spores tilbage til underholdningssiden, 4chan, hvor unge mænd diskuterer My Little Pony og kalder hinanden for bronies, der skal forstås som en parring af ordene ’bro’ (bror red.) og ’pony’.

Men hvad er det, der gør, at voksne mennesker forgaber sig i et univers, der oprindeligt er tiltænkt 8-årige piger? Det taler jeg med pansermekaniker og grundlægger af Jyske Bronies, Kasper Simonsen, om:

- Det er typisk bare for sjov. Derudover så skelner vi gerne mellem bronies og skabs-bronies. Jeg er ægte brony, og det tør jeg godt at fortælle til offentligheden. Programmet er for mig ligesom narko. Sådan har andre det sikkert også med badminton eller Batman. Men det kom da også bag på mig, fastslår Kasper.

Læs også: Legede med My Little Pony: Mobning driver 11-årig dreng til selvmordsforsøg

Krigsveteraner vilde med ponyer
Han fortæller yderligere om brony-kulturen på globalt plan, og at den velkendte game-konference, Blizzcon, overgås tre gange i antallet af besøgende på den årlige Bronycon i Baltimore .

Han nævner derefter, at der også eksisterer et helt community inden for brony-miljøet, som hedder Military Bronies. Her kan aktive militærfolk og krigsveteraner mødes omkring My Little Pony på tværs af landegrænser og dele deres passion for programmet.

Militærfolk fra hele verden finder tilsyneladende ro i konceptet, som står i direkte kontrast til den hverdag, de kender. Den største militæriske brony-organisation, som jeg også er medlem af, hedder FOB-EQUESTRIA. Equestria er landet, som My Little Pony udspiller sig i, og FOB er et krigsakronym, der udfoldet betyder forward operating base, siger Kasper Simonsen.

De tunge militærdrenge i organisationen, der både komme fra US Green Berets, Navy Blue Angel og 1st Armored Division, kan genkende de seks elementværdier, som gennemsyrer showet og som er essentielle i det kammerateri, de selv kender fra slagmarken.

- Her taler vi om ærlighed, loyalitet, generøsitet, latter, venlighed og barmhjertighed. Og da Hasbro så vælger at lave en ny karakter i militæruniform, så bliver vi jo først rigtig sultne efter mere, griner pansermekanikeren på Ålborg kaserne, Kasper Simonsen.

Læs også: Realistisk barbiedukke får sin første menstruation - og lærer andre piger om puberteten

De danske medlemmer
Kasper Simonsen uddyber:

- Der er så vidt, jeg ved, tre medlemmer i Danmark inklusiv mig selv, som både er tilhænger af MLP-fandommen og som samtidig er aktive militærfolk. Jeg udleverer ingen navne, da de to andre danskere, som jeg har talt med, ikke har lyst medvirkning grundet deres højere profession.

- Men dét, jeg kan sige, er: Den ene er officer i det danske søværn og bruger brony-navnet, Dips. Han anvender programmet som afstressende middel. Når han har været på havet i tre måneder, så er My Little Pony en måde at komme tilbage til virkeligheden på.

- Jeg selv knokler over en varm pansermotor dagen lang, og i MLP-universet kan jeg få et smil frem, som er så uvurderligt. Den tredje og sidste er snart færdiguddannet oversergent ved flyvevåbnet og går under navnet, Starfighter.
Tilbage til virkeligheden

Da uvishedens tågebanke fordamper, dannes et billede på min nethinde af tusinde mænd i My Little Pony uniform. Jeg er dog skeptisk overfor, hvordan MLP kan have en de-traumatiserende effekt. Derfor søger jeg svar hos en mand, der ved lidt om, hvad der er op og ned i denne her sag; militærpsykolog ved Forsvarets Veterancenter, Elías Kristjánsson:

- Jeg ved, at nogle veteraner bruger mindfulness og medition for at synke ned i det, man kalder en tredje verden, der i underbevidstheden ligger separeret fra de to verdener, de kender; nemlig dagligdagen herhjemme og krigsoplevelserne fra det sted, hvor de har været udsendt, forklarer Elías Kristjánsson

Læs også: Kvinde udklædt som syrisk flygtning til halloween skaber harme

Han fortsætter:

- Rent hypotetisk kan man godt forestille sig, at My Little Pony har en mediterende effekt. Når nogle soldater hjemvender fra krig, forsøger de gerne at genoptage deres gamle interesser. Det kunne f.eks. være at spille på et instrument, motionere eller gå til sport. Men hvis disse interesser ikke passer til én længere, så må man jo være kreativ og finde på noget nyt, uddyber Elías Kristjánsson.

En mulig lindring for post traumatisk stress?
Hypotetisk peger noget i retning af, at My Little Pony kan have lindrende effekt på krigstraumer.

Gennem Fob-Equestria gruppen talte jeg med en fyr. Han fortæller mig, ligesom Kasper, at han elsker MLP, fordi det får ham til at glemme militærets kyniske hårdhed, og får ham til at smile. Han ved, at det har samme effekt på hans kammerater, som lider af post traumatisk stress.

- Når du lider af post traumatisk stress, så det essentielt, at du har noget at se frem til. Jeg kan mærke på mit community at forventningsglæden stiger, når et nyt MLP-afsnit er på vej. Når de ser showet, glemmer de i nogle få minutter dét, som de ellers går og tumler med, siger maskiningeniør hos US Air Force, Thomas Spangler

Gennem brony-miljøet møder de andre, der ligesom dem selv er omsorgsfulde og støttende individer under det hårde panser. Jeg lider selv af angst og har haft depressive tider grundet mit arbejde hos militæret, og dét at kunne dele MLP med nogle har været en hjælp i en sådan størrelse, at ord ikke kan beskrive det, uddyber han.

Brony-miljøet består dog af meget mere end tunge militærdrenge. Det består af cosplayers, ægte bronies, skabs-bronies, piger, kvinder, unge, gamle, mænd – og eksempelvis en helt igennem normal fyr ved navn Nicklas Mønster Jørgensen:

- I starten er det udelukkende showet, der får fans på krogen. Nogle voksne ser showet og tænker: Jeg sidder og ser et program, der er tiltænkt 8-årige piger. Nogen lader tanken ligge, hvor andre søger svar på nettet, og her opdager de til deres store forbavselse, at de langt fra er alene. Fællesskaberne vokser, og det vil de blive ved med, tror jeg.

- Derfor tror jeg også, nogen finder brony-kulturen tillokkende, fordi fællesskabet bag showet bygger på karakterernes moralske standarder. Der hersker absolut ingen diskrimination, hvorfor der er plads til alle. Derfor er der også plads til, at man til konferencer, eller blandt ligesindede kan være klædt ud,” siger Nicklas Mønster Jørgensen.

Jeg har fået øjnene op for en ny verden, som jeg i starten fandt latterkrampende, men som nu får min dybeste respekt. Det er sgu sejt, at man tør være lidt anderledes, og hvis det ligefrem hjælper på éns mentale tilstand, hvorfor så ikke?

My Little Pony fordrer meget mere end blot candyfloss-regnbuer og vrinskende underholdning, og det er annonceret, at der kommer en sjette sæson i 2016 og en film i 2017.

Noget tyder på, at fanskaren ikke formindskes, og at det ikke er sidste gang, jeg ser en brony på Vesterbrogade.

Men næste gang er jeg forberedt. Det bliver med to tomler i vejret. 
 

Følg Dagens Mærkelige Nyheder for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip