Haarder klar til at se på risikable kirke-investeringer

Skrevet af admin

23/07/2015

Dagens topnyheder

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) er villig til at se på, om folkekirken skal sætte sine milliarder i risikable obligationer. Og det på trods af at Rigsrevisionen har anbefalet et stop for kirkelig spekulation i værdipapirer.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I december sidste år agerede Rigsrevisionen stopklods for et forslag fra Kirkeministeriet om at tillade mere risikable investeringer af folkekirkens milliardstore formue, der stammer fra penge til vedligeholdelse af gravsteder.

Kirkeministeriet besluttede sig i foråret for at følge Rigsrevisionens anbefalinger, men den beslutning kan blive omstødt, siger Bertel Haarder ifølge Kristeligt Dagblad.

- Rigsrevisionens anbefalinger er ikke lov i landet. Et langt politisk liv har lært mig, at Rigsrevisionen er en god rådgiver, men ikke en man altid skal følge.

- Men gør man ikke det, påtager man sig et ekstra ansvar. Det skal man være klar over. Jeg vil gerne se på sagen med friske øjne, siger Bertel Haarder til avisen.

Kirkeministeriets forslag fra oktober sidste år kom, efter at folkekirken i årevis har tjent ganske lidt på investeringen af sin milliardstore formue.

Tre milliarder kroner af formuen bliver i dag investeret i stats- og realkreditobligationer, men på grund af den lave rente i øjeblikket risikerer formuen at skrumpe ind, skriver Kristeligt Dagblad.

Derfor åbnede ministeriet med et forslag til en ny bekendtgørelse op for, at Stifternes Fælles Kapitalforvaltning, der varetager den fem milliarder store formue, kunne investere i mere risikable værdipapirer, som giver et bedre afkast.

Men i et høringssvar fra 19. december 2014 advarede Rigsrevisionen mod de nye typer af investeringer.

- Rigsrevisionen finder, at selv med de anførte begrænsninger vil placeringen af stiftsmidlerne i erhvervsobligationer øge risikoen, skrev Rigsrevisionen, der også ifølge Kristeligt Dagblad pointerede, at forslaget ville øge risikoen for tab af midler indbetalt af folkekirkens medlemmer.

/ritzau/