Haarder lover at rette op efter kritik fra statsrevisorer

Skrevet af admin

27/01/2016

Dagens topnyheder

Det gør indtryk i Kulturministeriet, at Statsrevisorerne har fundet adskillige eksempler på, at ministeriets institutioner ikke overholder reglerne for indkøb og EU-udbud. Kulturminister Bertel Haarder (V) vil nu rette op, forsikrer han i en pressemeddelelse.

- Jeg finder Rigsrevisionens undersøgelse væsentlig og har noteret mig Rigsrevisionens og Statsrevisorernes kritik af institutionernes indkøbspraksis. Det er ikke tilfredsstillende, at gældende regler om indkøb og EU-udbud ikke er fulgt, lyder det fra Haarder.

Kulturministeriet vil nu indskærpe over for de enkelte institutioner, at regler om udbud og indkøb skal overholdes. Ministeriet har også ajourført sine retningslinjer, og medarbejderne kan se frem til at blive efteruddannet i reglerne.

Kulturministeriet får kritik af Statsrevisorerne for ikke at holde bedre øje med, om de institutioner, der hører under ministeriet, lever op til regler og retningslinjer for køb af varer og tjenesteydelser.

Ministeriets område omfatter 26 institutioner, og Statsrevisorerne har ikke undersøgt dem alle. I stedet har Statsrevisorerne undersøgt seks af de største, blandt andet Det Kongelige Teater, Statens Museum for Kunst og Det Kongelige Bibliotek.

De seks institutioners indkøb er undersøgt ved en stikprøve på i alt 187 indkøb. Stikprøven er ikke repræsentativ, understreger Statsrevisorerne. Men indkøbene er udvalgt på baggrund af væsentlighed og risiko.

I mere end 25 procent af de undersøgte indkøb, der ellers var omfattet af EU-udbudsreglerne, blev lovgivningen ikke overholdt, fremgår det.

I mere end 35 procent af de undersøgte bygge- og anlægsopgaver var der ikke indhentet underhåndsbud eller afholdt licitation efter tilbudsloven.

I en femtedel af de undersøgte indkøb har institutionerne ikke fulgt Statens Indkøbsprogram.

/ritzau/