Hadet baskisk "Mandela" løslades til nordspansk fest

Skrevet af admin

01/03/2016

Dagens topnyheder

En leder fra den baskiske separatistbevægelse og tidligere medlem af den militante selvstændighedsbevægelse ETA i Baskerlandet bliver tirsdag sat på fri fod efter over seks år i fængsel.

Arnaldo Otegi er tidligere leder af partiet Batasuna, der i 2003 blev erklæret ulovligt for at være ETA's politiske talerør.

Den 57-årige er hadet af mange. Især de, der har mistet pårørende i ETA's bomber op gennem årene.

På den anden side tilskrives han også en stor del af æren for, at volden i den spanske del af Baskerlandet fik en afslutning.

Når han senere tirsdag bliver løsladt fra fængslet i den nordspanske by Logroño, køres han de cirka 150 kilometer til sin hjemby Elboibar nær Bilbao. Her har hans tilhængere forberedt festligheder i anledning af hans løsladelse.

ETA anklages for at stå bag over 820 drab i forbindelse med bevægelsens kamp for at skabe et selvstændigt baskerland i det nordlige Spanien og sydvestlige Frankrig.

Otegis banemand, den tidligere dommer Baltasar Garzon, der beordrede ham anholdt i 2009, bakker op om hans løsladelse.

- Han kan gøre mere uden for sin celle end indenfor, sagde Garzon sidste år.

Den spanske journalist Antoni Batista, der for nylig har skrevet en bog om Otegi, beskriver ham som "Europas Nelson Mandela".

- Otegi er den mand, der har bidraget mest til at få afsluttet ETA-volden, siger han til AFP.

Arnaldo Otegi sluttede sig til ETA som 19-årig og har tilbragt i alt 15 år i fængsel. Han var en af hovedforhandlerne, da ETA og den spanske regering forhandlede fred i 2006-07.

Både Spanien og EU betegner ETA som en terrororganisation.

/ritzau/AFP