Hadet ukrainsk præsident har tilranet sig magt og penge

Skrevet af admin

19/02/2014

Dagens topnyheder

Det er ikke uden grund, at demonstranter i Ukraine de seneste måneder er gået på barrikaderne med krav om præsidentens afgang.

Den folkevalgte Viktor Janukovitj har taget en række stærkt upopulære skridt, der har ført til had i dele af befolkningen, lyder det fra senioranalytiker Karsten Jakob Møller fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Da han blev valgt med et snævert flertal i 2010, var han lynhurtig til at ændre forfatningen, der blev indført efter Den Orange Revolution i 2004, tilbage til den tidligere, da det var et præsidentielt styre.

- Det betyder, at præsidenten fik betydelige magtbeføjelser, og dem har han så udnyttet til det yderste for at sikre sin egen magtposition og at hans parti kunne dominere, siger Karsten Jakob Møller.

Janukovitj står i spidsen for et decideret kleptokrati, et styre hvor ledelsen tilraner sig materielle værdier, lyder vurderingen.

- Hans styre har været præget af en voldsom korruption, og dertil kommer, at han og hans allierede i et hidtil uset omfang har beriget sig. Det er et rent kleptokrati.

- Fakta er, at Janukovitj, der var sponsoreret af oligarkerne, pudselig i dag sammen med sin familie er en af de rigeste i hele Ukraine.

- Han og hans familie har skabt sig en rigdom, der er begyndt at kunne matche nogle af de gamle oligarker, siger senioranalytikeren.

Især denne korruption gør ondt på ukrainerne, der er hårdt pressede af økonomiske problemer.

- Det har givet en vis folkelig bredde til demonstrationerne. Man er dødhamrende trætte af korruptionen, og den måde magthaverne beriger sig på.

Viktor Janukovitj er også upopulær og hadet i oppositionen over sin håndtering af den tidligere premierminister Julia Timosjenko, en af lederne bag Den Orange Revolution, der blev idømt syv års fængsel i 2011 for magtmisbrug og underslæb.

- Fængslingen og domfældelsen af Julia Timosjenko er problematisk, selvom jeg ikke betragter hende som en engel på nogen måde.

- Det var helt klart en aktion, der gik ud på at komme af med sin værste politiske rival, for hun var - og er måske stadig - den eneste, der er stærk nok til at samle en opposition, der kan slå Janukovitj, siger Karsten Jakob Møller.

Den nuværende oppositionsleder Vitalij Klitsjko kan også vise sig stærk nok, vurderer senioranalytikeren.

Men den tidligere bokseverdensmesters kandidatur vil være i konflikt med valgloven, da han ikke har boet tilstrækkeligt længe i hjemlandet.

/ritzau/