Hadforbrydelser er mere udbredt end hidtil antaget

Skrevet af admin

26/01/2016

Dagens topnyheder

Omfanget af såkaldte hadforbrydelser er langt større end hidtil troet, og der begås væsentlig flere af den slags forbrydelser end dem, der ender i politiets statistikker.

Det viser en ny rapport ifølge Information.

Ifølge rapporten, der er lavet af rådgivningsvirksomheden Cowi, har mere end hver tiende person været udsat for en eller flere hadforbrydelser, der kun skyldes gerningsmandens fordomme om sit offer.

Det kan være hånlige råb på gaden, trusler eller endda overfald.

Integrationsminister Inger Støjberg (V), som har bestilt undersøgelsen, understreger, at det ikke er til diskussion, hvordan man i Danmark vælger at leve sit liv - og at det skal respekteres af alle.

- Som kvinde skal man kunne færdes frit uden at blive udsat for chikane, og det er totalt uacceptabelt, hvis nogle chikaneres på grund af religion eller etnisk baggrund. Vi har alle sammen et ansvar for at sige fra over for holdninger, som i yderste konsekvens kan føre til hadforbrydelser, siger hun til Information.

- Det gælder både på skoler, arbejdspladser og i det offentlige rum. Hvis vi ikke får sagt fra over for de her holdninger, får vi aldrig løst problemet.

Mens 2,9 procent i undersøgelsen svarer "ja, helt sikkert" på spørgsmålet, om de har været udsat for en eller flere hadforbrydelser det seneste år, svarer 10,4 procent "ja, måske".

Et samlet tal på 13,3 procent som er væsentligt højere end Justitsministeriets årlige såkaldte offerundersøgelser, hvor kun 0,1 procent plejer at svare, at de har været udsat for en hadforbrydelse.

Forskellen skyldes, at Cowi medregner flere motivgrunde og flere typer af hændelser end blot voldelige forbrydelser motiveret af racisme eller seksuel orientering.

Den mest udbredte motivgrund i undersøgelsen er køn. I 20 procent af tilfældene skyldes hadforbrydelsen offerets køn, herefter følger social status og alder.

/ritzau/