Hadforbrydelser skal kortlægges

Derfor sætter social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) tirsdag en landsdækkende kortlægning af hadforbrydelser i udbud.

»Jeg vil blive klogere på problemet og gøre noget ved det. Hadforbrydelserne er et problem, som absolut ikke er acceptabelt i et demokratisk samfund,« siger Karen Hækkerup til B.dk.

Problemet understreges af de årlige RACI-rapporter fra Politiets Efterretningstjeneste, PET. Rapporterne samler kriminelle forhold med mulig ekstremistisk baggrund fra politikredsene, og ifølge den seneste rapport for 2011 blev der registreret 384 tilfælde, 30 procent af tilfældene i København.

Eksempelvis anmeldte en dansk kvinde i april 2011 til Sydøstjyllands Politi, at hun og hendes afrikanske adoptivsøn var blevet chikaneret af en dansk mand, som havde råbt racistiske skældsord og kastet en bananskræl efter dem.

Nogle måneder senere anmeldte en muslimsk mand til Østjyllands Politi, hvordan han var blevet udsat for vold af en anden muslim med den begrundelse, at han ikke efterlevede de muslimske værdier, fordi han drak alkohol og gik på diskotek.

Og i august samme år modtog Københavns Politi en anmeldelse fra en mand, som havde været til Pride Parade. På vej hjem sagde en anden mand til ham: »Du skal ikke gå ind foran mig, din bøsserøv«. Da den første mand bad den anden mand om at tale pænt, fik han et slag i ansigtet.

Men problemet begrænser sig ikke nødvendigvis til de 384 tilfælde i RACI-rapporten. Her betones det ifølge B.dk, at der kan være en række hadforbrydelser, som politiet ikke får kendskab til, og derfor ikke indgår i rapporten fra 2011. Justitsministeriets offerundersøgelse fra samme år viste også, at 10.300 danskere følte, at de havde været udsat for racistisk eller homofobisk motiverede forbrydelser. Uoverensstemmelsen mellem de to opgørelser er én af grundene til, at social- og integrationsministeren nu igangsætter kortlægningen.

»Vi ved dybest set ikke meget om, hvem ofrene er, hvorfor så få anmelder forbrydelserne, eller hvem gerningsmændene og deres motiver er,« siger Karen Hækkerup til B.dk og fortsætter:

»Når der har været debat om for eksempel jøder på Nørrebro, bølger det frem og tilbage med spekulationer om omfanget og problemerne. Kortlægningen skal gerne kaste lys over det.«

Men det er nemmere sagt end gjort. Johan Busse, som er borgerrådgiver og ombudsmand i Københavns Kommune, beskæftiger sig blandt andet med diskrimination og hadforbrydelser. Han forklarer til B.dk, at interesseorganisationer og Københavns Kommune har forsøgt at skabe et overblik, blandt andet med hjemmesiden Registrer Diskrimination, men uden at få gennembrud.

»Jeg kan bekræfte, at det er utrolig vanskeligt at gøre op. Men om det vil lykkes nogen at finde de vises sten, skal jeg ikke kunne sige,« siger Johan Busse:

»Ingen af de hidtidige undersøgelsesmetoder har i hvert fald overbevist mig om, at vi har noget, der ligner et realistisk billede.«

Ministeriet afsætter 1,6 millioner kroner til kortlægningen, der skal være afsluttet i november 2014.

Dagens Gossip