Hækkerup: Der er styr på besparelserne i forsvaret

»Der er styr på besparelserne. Det må ikke komme bag på nogen, at der er udfald i forhold til den lange, lange række af effektiviseringer, der er blevet identificeret, og som forsvaret nu gennemfører. Vi har i forligskredsen hele tiden været åbne om, at vurderingen af, hvor meget hvert enkelt tiltag ville kunne indbringe, var forbundet med usikkerhed. Men overordnet set er vi fuldstændig på sporet i forhold til besparelserne i forsvaret,« siger Nick Hækkerup i en skriftlig kommentar.

Han understreger, at forsvaret allerede har lavet forslag til analyser og tiltag, der »kan dække ind for udfaldet.«

I statusopgørelsen til forligspartierne advarer Forsvarskommandoen ifølge Berlingske netop om risikoen for yderligere »udfald«, altså manglende besparelser. Men samtidig garanterer Forsvarskommandoen at finde alternative besparelser.

Den konservative forsvarsordfører, Lene Espersen (K), er dog bekymret og har sammen med sin ordførerkollega Troels Lund Poulsen (V) skrevet et brev med spørgsmål til forsvarsministeren, hvori de udbeder sig en forklaring. Lene Espersen er ifølge Berlingske bekymret for, at de manglende besparelser vil udløse nye besparelser på forsvarets operative kapaciteter, altså hærenheder, fly og skibe.

Men forsvarsministeren mener ikke, at det er en risiko.

»Det er ikke til diskussion, at forsvaret kommer til at overholde sin reducerede ramme både i år og i resten af forligsperioden. Og på baggrund af de oplysninger, som forsvarschefen har givet både til mig og forligskredsen, er det min klare forventning, at besparelserne gennemføres, uden at det får betydning for forsvarets operative kapaciteter og opgaveløsning,« siger Nick Hækkerup.

I alt skal forsvarets cirka 21 milliarder store budget beskæres med 2,7 milliarder kroner per år fra forsvarsforligets udløb i 2017.

Dagens Gossip