Hækkerup glæder sig over Irak-undersøgelse

Det er helt afgørende for danskernes opbakning til forsvaret, at en sag som Operation Green Desert bliver undersøgt til bunds.

Det siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S), efter at Forsvarets Auditørkorps har besluttet at gå ind i den kontroversielle sag om overgreb på civile irakere under en operation i 2004 i Irak.

- Det er godt, at sagen bliver undersøgt. For det er svært at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen. Derfor er det fint, at auditørerne nu undersøger den, siger Nick Hækkerup.

Efterforskningen skal vise, om danske soldater har fortiet eller løjet om det, der skete under operationen. En videofilm viser, at danske soldater ser til, mens irakiske civile bliver overfaldet af de irakiske sikkerhedsstyrker - uden at de danske soldater griber ind.

- Det er afgørende for danskernes opbakning til forsvaret og de indsatser, vi laver rundt om i verden, at vi er åbne om, hvad vi laver, siger Nick Hækkerup.

- At befolkningen ved, at den måde vi laver krig på, er en ordentlig måde. Både når vi er til stede, og når der skal udredes bagefter.

Forsvarschef Peter Bartram har tidligere sagt, at han vil undersøge, hvordan det var muligt for soldater at optage en kontroversiel film under Operation Green Desert i Irak i 2004 uden at forsvaret ifølge eget udsagn var vidende om det.

- Både Irakkommissionen, auditørerne og forsvarschefens undersøgelse er alle relevante spor til at afdække, hvad der er sket, siger Nick Hækkerup.

Den omdiskuterede video blev torsdag lagt frem af den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, der ifølge eget udsagn for otte år siden viste optagelserne til sin daværende chef.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip