Hækkerup: Nu er det op ad bakke med Ukraine

Handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) siger, at EU stadig har et godt tilbud til ukrainerne.

Men selv om det ifølge ministeren ser ud til, at "det er noget op ad bakke nu", kommer det ikke på tale at forsøge at overbyde den stribe aftaler, Ukraine tirsdag har indgået med Rusland.

- Det bliver ikke sådan, at vi kommer med et andet tilbud til Ukraine, så de kan sidde og sjakre med, hvilken vej de skal gå.

- Vi har prøvet at lave en fornuftig og god aftale for vores fremadrettede relation til Ukraine. Det tyder så på, at den ukrainske præsident har vendt sig væk fra Europa og mod Rusland, siger Hækkerup.

Han og flere af EU's øvrige europaministre understreger, at EU's dør stadig står åben for Ukraine. Og at tilbuddet om en omfattende handels- og associeringsaftale, der kan gavne Ukraine på længere sigt, står ved magt.

Den danske minister mener, at præsident Viktor Janukovitj "spiller højt spil" ved at overhøre de seneste ugers folkelige protester til fordel for aftalen med EU.

Men "prisen kan blive for høj", så EU må nu se nærmere på, hvad Ukraines aftale med Rusland giver af muligheder og begrænsninger.

Hækkerup lægger ikke skjul på, at det bliver rigtig svært at forestille sig en frihandelsaftale, hvis Ukraine også skulle vælge at indgå i den nye toldunion, Rusland er ved at etablere med andre tidligere sovjetrepublikker.

- Hvis det havde omfattet en toldunion, havde det været endnu sværere, for så havde Ukraine lagt deres handel en anden retning end vores retning, siger Nick Hækkerup.

Ifølge de internationale nyhedsbureauer omfatter tirsdagens aftaler mellem Rusland og Ukraine blandt andet et russisk løfte om at købe ukrainske statsobligationer for 83 milliarder kroner.

Rusland skal også have lovet at genoptage leveringen af olie, der har været afbrudt i tre år, ligesom det russiske gasselskab Gazprom reducerer prisen på gas til Ukraine med en tredjedel.

Desuden har de to landes økonomiministre underskrevet en aftale, der fjerner en række handelshindringer mellem de to lande.

/ritzau/

Dagens Gossip