Hækkerup siger næsten nej til peberspray

Det bliver ikke justitsminister Karen Hækkerup (S), der tager initiativ til at gøre det lovligt at have peberspray til at forsvare sig mod ubudne gæster i hjemmet.

Hækkerup, der torsdag er til EU-møde i den græske hovedstad, Athen, henviser til den klare afvisning fra foreningen Hjælp Voldsofre.

Men hun kommer ikke med en kategorisk afvisning.

- Umiddelbart synes jeg ikke, det er nogen god idé. Fordi en peberspray kan som ethvert andet våben sagtens bruges til at optrappe en konflikt. Så derfor er jeg egentlig ikke så positiv, at jeg vil sige, at jeg vil se på det, siger Hækkerup.

Spørgsmål: Er det et klart nej fra ministerens side?

- Jeg går ikke ud og iværksætter en undersøgelse af det. Men jeg tror også, at det er en debat, der er kommet for at blive. Det kan da sagtens være, der kommer til at rejse sig andre stemmer i debatten. Men fra mit eget udgangspunkt vil jeg sige, at jeg er skeptisk.

Spørgsmål: Skeptisk, men ikke et firkantet nej?

- Jeg er sjældent firkantet. Men lige her er jeg skeptisk, siger justitstministeren.

Det er Venstres integrationsordfører og medlem af retsudvalget, Inger Støjberg, der har sat gang i debatten om at lovliggøre peberspray til selvforsvar i hjemmet.

De Konservative erklærer sig åbne over for idéen, mens Dansk Folkeparti også vil gøre det lovligt at have en peberspray liggende i lommen, når man går ud.

Ministeren køber ikke et argument om, at man lovligt kan have andre effekter og spraydåser med mere skadeligt indhold på natbordet til selvforsvar.

Ligesom hun ikke lader sig påvirke af, at man for eksempel i Tyskland kan købe peberspray i supermarkedet.

- Det synes jeg egentlig ikke rigtig, vi skal tage med i vores overvejelser. Jeg synes, vi skal finde ud af, hvad synes vi er rigtigt i Danmark? Vil vi gerne have, at man skal have pistoler, peberspray, ulovlige knive eller hvad det kunne være liggende i hjemmene?

- Jeg synes selvfølgelig, det er fint, at man har debatten. Generelt set synes jeg, det handler om, at folk skal kunne føle sig trygge. Det håber jeg egentlig også, at de kan. Også når de er hjemme hos sig selv. Også uden at have en peberspray, siger Hækkerup.

/ritzau/

Dagens Gossip