Hækkerup: Ukraine bør lytte til EU-stemt befolkning

Skrevet af admin

26/11/2013

Dagens topnyheder

De seneste dage er tusindvis af ukrainske demonstranter, der støtter et tættere samarbejde med Europa, gået på gaden i hovedstaden Kijev, hvor de har forsøgt at storme regeringsbygninger.

Den danske handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) appellerer til landets regering om at lytte til de vrede ukraineres ønske.

- Demonstrationerne gør indtryk på mig. Det tror jeg, at de gør på rigtig mange af os.

- Jeg synes, den ukrainske regering skal lytte til befolkningen, som går på gaden for at vise sin støtte til, at Ukraine bevæger sig i retning af Europa, siger Nick Hækkerup.

Den fængslede oppositionspolitiker Julia Timosjenko meddelte mandag via sin advokat, at hun er gået i sultestrejke for at presse på for en handels- og associeringsaftale med EU.

I sidste uge valgte Ukraines regering at skrotte aftalen med EU til fordel for et tættere samarbejde med Rusland.

Tirsdag forklarede landets premierminister Mikola Asarov, at Moskva havde bedt ukrainerne om at udskyde underskrivelsen af aftalen med Bruxelles.

Den danske handels- og europaminister mener, at ukrainerne ønsker tættere bånd til EU-værdier.

- For befolkningen i Ukraine tror jeg, at EU repræsenterer nogle værdier, som de gerne vil styrke i deres eget land.

- Fra dansk side vil jeg gerne sige til ukrainerne, at døren står åben til at forhandle videre med EU. Vi vil meget gerne arbejde tættere sammen med Ukraine. Det er det, vi håber, kommer ud af forhandlingerne, siger Nick Hækkerup.

/ritzau/