Hækkerup: Vi havde helst været foruden færøsk WTO-sag

Skrevet af admin

04/11/2013

Dagens topnyheder

Det er både en dårlig idé og en optrapning af konflikten, når EU sanktionerer mod færøske makrel- og sildefiskere, og når Færøerne lægger sag an mod EU ved Verdenshandelsorganisationen, WTO.

Det mener handels- og europaminister Nick Hækkerup (S), efter at Færøerne har lagt sag an mod EU på grund af EU's sanktioner i striden om sildekvoter i Atlanterhavet.

- Regeringen havde helst set en forhandlet løsning, og derfor har vi hele tiden været imod en optrapning, uanset om det er fra EU eller færingernes side, siger Nick Hækkerup til Ritzau.

- Vi havde helst været foruden en WTO-sag, ligesom vi helst havde været foruden EU's sanktioner, lyder det fra handels- og europaministeren.

Færøerne er en del af Rigsfællesskabet og skal derfor lægge sag an igennem Danmark, som tidligere har givet færingerne fuldmagt til sagsanlægget.

Fiskekrigen skåret ind til benet handler om, at Færøerne har valgt at hæve deres kvoter på makrel og sild i modstrid med aftalerne med de andre kystlande ud til det nordatlantiske hav.

EU's sanktioner startede i august, fordi Færøerne fanger tre gange så mange sild og over fire gange så mange makreller som aftalt.

Ud over den manglende adgang til EU-havne må EU-lande heller ikke importere færøsk fanget sild og makrel. Det seneste stykke tid har de færøske fiskere derfor solgt fisk til Rusland, Asien og Afrika fremfor de vante naboer.

Sanktionerne går ifølge Færøerne stik imod WTO's frihandelsaftaler, der sikrer varers bevægelighed mellem 159 lande.

Samtidig med WTO-sagen forhandler landene ud til Nordatlanten stadig om en løsning på konflikten, og det er her, at den danske regering håber på gode nyheder.

- Vi respekterer Færøernes beslutning om at tage det her skridt, men vi håber på, at der kan findes en bæredygtig løsning i de forhandlinger, som stadig finder sted, siger Nick Hækkerup.

Hvis EU taber fiskesagen, så kan WTO give Færøerne lov til at opkræve straftold på import af varer fra EU. Selve straftolden fastsættes af WTO i den endelige afgørelse.

Straftolden er WTO's måde at sanktionere lande, der bryder frihandelsaftaler. EU kan vælge at betale straftolden, men samtidig fastholde fiskesanktionerne mod Færøerne.

/ritzau/