Hækkerup vil have kloge grænsebomme i Europa

Skrevet af admin

24/01/2014

Dagens topnyheder

Det skal være nemmere for forretningsrejsende, studerende og andre hyppige og velkomne gæster i EU at rejse ind og ud af Schengen-området. Og samtidig sværere for de mindre velkomne at komme ind eller blive hængende for længe.

Det er essensen af et forslag fra EU-Kommissionen, som justitsminister Karen Hækkerup (S) nu giver sin fulde opbakning.

- Det er en rigtig fremragende idé.

- Jeg ser en stor fremtid for, at man kan lave et mere intelligent grænsekontrolsystem, der gør det nemt for folk, som har en god grund til at komme ind i Europa.

- Men som omvendt også kan holde dem, vi ikke har lyst til at få besøg af, ude, siger Karen Hækkerup i forbindelse med et møde torsdag og fredag blandt EU's justits- og indenrigsministre i den græske hovedstad, Athen.

Det næsten et år gamle forslag fra EU's kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, består af to elementer.

Dels et nyt EU-program for registrerede rejsende (RTP), som efter at være blevet forhåndsgodkendt kan komme hurtigt igennem automatiske porte i lufthavne og andre store grænseovergange.

Og dels et nyt Entry/Exit system (EES), der holder elektronisk øje med, hvem der rejser ind og ud, og som kan sende besked til de nationale myndigheder, hvis nogle er blevet længere end tilladt.

Justitsministeren er tryg ved, at man nok skal undgå de problemer, der kan være ved en så omfattende registrering.

- Det handler om, hvem der har legitim adgang til at skulle ind i Europa.

- Alt, hvad der handler om retssikkerhed, databeskyttelse og finansiering er stadig uafklaret. Alle sådan nogle ting skal være på plads. Men jeg støtter varmt, at vi arbejder i den retning, siger ministeren.

Forslaget om såkaldt intelligente grænser er for tiden til behandling i EU-Parlamentet og blandt medlemslandene.

Lovbehandlingen af det teknisk komplicerede forslag går langsomt, blandt andet fordi der er bekymringer om pris, databeskyttelse og retssikkerheden.

/ritzau/