Hæren går fra felttelefoner til SmartPhone

Hæren er ved at indkøbe og indfase nyt kommunikationsudstyr på både data- og taleområdet. Ansatte ved hærens enheder får løbende det nye udstyr udleveret, men for medarbejdere i for eksempel staben ved Hærens Operative Kommando (HOK) kan der godt gå nogen tid, før de ser nyt materiel generelt.

Derfor var der også stor tilslutning til en demonstration i HOK af nyt kommunikationsudstyr, som var arrangeret af major Gorm Pagh, teknologiafdelingen.

- Den udvikling, vi ser inden for data- og talekommunikation er den største, jeg kommer til at opleve i min tid i forsvaret. Det, vi ser i dag, kan billedlig talt sammenlignes med at gå fra ”teknologien” i en felttelefon til en SmartPhone, siger Gorm Pagh.

Kan bruges til flere formål
På voice-siden har hæren valgt en type radio fra firmaet Harris, som kan bruges som bærbar eller køretøjsbåret. Den rækker længere end den type radio, som den afløser, og så kan den krypteres, så uvedkommende ikke kan lytte med på samtalerne. Den kan anvendes til satellit-transmission, og dermed kan folkene i situationsrummet i HOK tale direkte med folkene på jorden i for eksempel Afghanistan.

En lidt mindre radio udleveres til hver enkelt soldat, så han/hun kan tale direkte med resten af gruppen. Også denne radio rækker længere end den nuværende, og så er den helt enkel at betjene.

Nye muligheder
På data-siden opstår der nogle muligheder, som fordrer, at hver eneste radio får sin egen unikke identitet (sit eget ”telefonnummer”). De rene data skal operere i et såkaldt Battle Management System (BMS), der sætter en fører i stand til at se, hvor hver eneste soldat og køretøj i enheden befinder sig. Den anden vej rundt kan systemet via en touch-skærm udpege erkendte fjender direkte for chefen, og denne vil sammen med sine hjælpere til stadighed have et fuldt opdateret fjendebillede og egen situation.

BMS øger sikkerheden for de soldater, der er i kontakt med fjenden, da artilleriet på deres skærme umiddelbart kan se, hvor der er egne styrker, før de beskyder målet.

Endelig blev der vist en mobil satellitkommunikationsenhed, der kan følge de operative enheder og inden for en elektronisk ”boble” af en betydelig udstrækning kan retransmittere signaler til et hovedkvarter, hvis man er uden for VHF-rækkevidde eller ikke har adgang til HF-forbindelse.

Dagens Gossip