Halv milliard kroner er forsvundet i den blå luft

Men ingen ved, om kommunerne rent faktisk har hævet normeringerne, skriver metroxpress. Det erkender indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestagers (R) i et svar til Kommunaludvalget.

Forklaringen er, at de indberettede normeringstal og enhedsudgifter per barn fra kommunerne ikke er sammenlignelige og behæftet med så stor usikkerhed, at Vestagers ministerium må bevæge sig ud i et »usikkert« skøn.

Vestagers embedsmænd skønner efter bedste evne, at kommunerne kun vil bruge 260 millioner af de 500 øremærkede millioner i år.

Det svarer til 760 ekstra pædagoger, men pengene kan lige så godt være blevet brugt på efteruddannelse eller frokostordninger, hedder det i svaret.

Det er både »pinligt« og »ærgerligt«, at ministeriet ikke er i stand til at redegøre for, hvordan pengene bliver brugt ude i kommunerne, lyder det fra Enhedslistens børneordfører, Rosa Lund (Ø).

»Det betyder jo, at forældrene reelt ikke ved, om de får bedre normeringer og kvalitet i deres børns vuggestuer og børnehaver,« siger hun til metroxpress og tilføjer, at svaret på det problem er at indføre minimumsnormeringer.

Rosa Lund glæder sig dog over, at regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at indføre en ny standardiseret måde at opgøre normeringerne på ude i kommunerne. Det skulle gerne betyde, at det bliver muligt at måle, om normeringerne bliver forbedret, når de næste 500 millioner kroner fordeles i 2014.

Hos de Radikale er kommunalordfører Marlene Borst Hansen (R) langtfra tilfreds med, at de øremærkede millioner ikke er blevet brugt, som de skulle.

»Vi kan se, at alle pengene ikke er blevet brugt, som de burde være blevet. Det er et tillidsbrud fra kommunernes side. Vi regner med, de bruger pengene som aftalt, uden at vi behøver rigide krav om tilbagemelding,« siger hun til metroxpress.

BNB

Dagens Gossip