Halvdelen af ældre over 70 år laver frivilligt arbejde

Skrevet af admin

08/01/2016

Mest læste i dag

Knap halvdelen af de danskere, der er over 70, laver nu frivilligt arbejde. Det er næsten en fordobling på to år.

For første gang er aldersgruppen lige så aktiv som alle de andre aldersgrupper, viser en ny undersøgelse fra Center for frivilligt socialt arbejde. Det skriver Kristeligt Dagblad fredag.

Danskere, der er over 70 i dag, blev voksne i 1960'erne og 1970'erne, en tid hvor det var en grundværdi at tage et ansvar for samfundet, påpeger professor Lars Skov Henriksen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

- Vi glemmer nogle gange, at frivillige ikke blot er arbejdskraft, men også rollemodeller for andre ældre. På den måde viser dagens ældre ikke blot en enorm livskraft, de skaber den også, siger han og påpeger, at ældre ofte hjælper andre ældre.

At flere ældre vælger at lave frivilligt arbejde skyldes desuden, at vi lever længere og bedre. Helbredsmæssigt er dagens ældre i gennemsnit 10 år yngre end deres faktiske alder.

Det samlede antal frivillighedstimer er steget med 15 millioner det seneste år for hele befolkningen. Danskerne i 40'erne er de mest aktive, men forskellen mellem aldersgrupper, og de to køn er næsten udjævnet.

Mens de ældre er blevet mere aktive, udfører de 16 til 29-årige mindre frivilligt arbejde, end de hidtil har gjort.

Forklaringen kan være, at de unge bliver senere færdige med deres uddannelser og venter længere med at få børn. Rigtig mange engagerer sig nemlig frivilligt i deres børns skole og fritidsaktiviteter.

- Man skal huske på, at meget frivilligt arbejde ikke begynder med blot at gøre godt for andre, men at forsvare det, man har, siger Lars Skov Henriksen.

- Hvis den tradition ikke holdes ved lige, kan vi langtfra være sikre på, at de kommende ældregenerationer vil bidrage med lige så megen frivillighed som den nuværende, advarer han.

/ritzau/