Halvdelen af alt liv i verdenshavene er forsvundet på 40 år

Skrevet af admin

16/09/2015

Mest læste i dag

I løbet af de seneste 40 år er halvdelen af alt liv i verdenshavene forsvundet. En kombination af overfiskning, forurening og klimaforandringer er årsag til det store indhug, viser en ny rapport fra Verdensnaturfonden, WWF.

Af rapporten "Living Blue Planet" fremgår det for eksempel, at bestandene af fisk som makrel og tun er reduceret med 74 procent i perioden.

Fiskeriet er blevet så effektivt, at der nu bliver fanget så store mængder, at arterne ikke er i stand til at reproducere sig hurtigt nok. Samtidig bliver mange af gydestederne ødelagt, advarer Marco Lambertini, direktør for WWF International.

- Overfiskning, ødelæggelse af marinehabitater og klimaforandringer har alvorlige konsekvenser for hele den menneskelige befolkning. De fattigste samfund, der er afhængige af havet, bliver ramt hurtigst og hårdest, siger han.

Næsten tre milliarder mennesker har fisk som deres vigtigste kilde til proteiner.

Men det er ikke kun fiskene, der bliver længere imellem. Rapporten nævner, at der også bliver færre koralrev, mangrover og undersøiske enge af havgræs, som alle understøtter udbredelsen af fisk.

Verdensnaturfonden har tidligere påvist, at halvdelen af alle koraller allerede er forsvundet, og i 2050 kan udryddelsen være total, hvis havtemperaturerne fortsætter med at stige i samme tempo.

I rapporten, der offentliggøres onsdag, opfordres verdens ledere til at sikre, at genopretning af livet i oceanerne bliver prioriteret højt, når FN's nye bæredygtighedsmål for de næste 15 år senere denne måned formelt skal vedtages.

- De næste skridt, der bør tages, er at skabe en global ansvarlighed for den jordklode vi så tydeligt driver rovdrift på.

- To konkrete muligheder inden for nærmeste fremtid er FN’s nye bæredygtighedsmål, som verdens ledere formentligt godkender i denne måned, og en ambitiøs klimaaftale til COP21 i december, siger Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF i Danmark.

- Ved en fælles indsats til klodens fordel kan vi stadig nå at dæmme op for de problemer, vi selv har skabt. Mange af de arter, der er i nedgang, kan sagtens komme sig igen, hvis vi handler nu, mener hun.

WWF foreslår også en øget fredning af havområderne. I dag er 3,4 procent af verdenshavenes samlede areal beskyttet. Det bør tredobles inden 2020, mener naturfonden.

/ritzau/AFP