Halvdelen af Great Barrier Reefs koraller er døde eller døende

Skrevet af admin

20/04/2016

Mest læste i dag

Halvdelen af alle koraller på verdens største koralrev, Great Barrier Reef i Australien, er enten døde eller døende.

Det fortæller australske forskere onsdag.

Og kun 68 af de 911 undersøgte koralrev - svarende til syv procent af hele revet - er ikke berørt af blegningen, som for første gang har spredt sig sydpå til Sydney Harbour samt mod vest, lyder det fra forskerne.

Blegning opstår, når vandet er for varmt. Det betyder, at de mikroskopiske, fotosyntetiske alger, der giver korallerne deres farve, forsvinder.

Selv om et af de stærkeste El Niño-vejrsystemer i næsten 20 år har forværret effekten, så mener de australske videnskabsfolk, at klimaforandringer er den underliggende årsag til blegningen.

- Vi har aldrig set blegning i så stort et omfang før. På den nordlige del af Great Barrier Reef er det, som om at ti cykloner er gået i land på én gang, siger professor Terry Hughes fra James Cook University i Townsville i Australien.

- Vores vurdering er i øjeblikket, at tæt på 50 procent af alle koraller allerede er døde eller er døende, siger Terry Hughes, der også står bag Australia's National Coral Bleaching Taskforce.

The Great Barrier Reef strækker sig 2300 kilometer langs Australiens nordøstlige kyst og er verdens største levende økosystem.

- Der var nogle, som sagde, at det værste var overstået. Det afviste vi, og de tog fejl, siger Australiens miljøminister, Greg Hunt.

Ifølge ministeren er det ikke kun på Great Barrier Reef, den er gal.

Greg Hunt fortæller således, at blegning også begyndte at forekomme nær Hawaii i slutningen af sidste år, ligesom flere øer i Stillehavet allerede er ramt.

/ritzau/Reuters/AFP