Han opdagede denne tunnel i 1994 - 22 år senere får hulens hemmelighed hele verden til at måbe

I 1994 fandt et hold forskere en sprække i nogle klipper i Sydfrankrig. Der sev luft op fra sprækken, og forskerne bestemte sig derfor for at undersøge hulrummet, der måtte være i klippen, nærmere.

Efter asen og masen fik eventyrerne Eliette Brunel-Deschamps, Christian Hillaire og Jean-Marie Chauvet et glimt af en grotte bag sprækken, som viste sig at indeholde det for dem “sædvanlige”; drypsten og golde klippevægge. 

Ikke noget særligt, tænkte de.

Men da de kom dybere ind i klippens hulrum, gik det op for dem, at de befandt sig midt i en 32.0000 år gammel tidslomme. En tidslomme, der nærmere bestemt indeholdt dét, der skulle vise sig at være nogle af verdens ældste hulemalerier.

Indgangen til grotten er styrtet sammen på et tidspunkt – formodentligt for 23.000 år siden.

For flere tusinde år siden, har hulemænd således siddet og tegnet i grotten for at afbilde deres hverdag og dét, de har set; mammutter, afarter af det, vi i dag kender som vildsvin, næsehorn, bjørne, løver, heste, rensdyr, leoparder, bisonokser, hyæner og aber.

Man fandt også skelettet af en gråbjørn, som lå på et alterlignende bord, og som derfor menes at være brugt som et helligt offer af en art. 

Chauvetgrotten, som hulen ved Vallon-Pont-d'Arc hedder, ligger i regionen Ardèche.

Forskerne måtte ud fra istidstegningerne genoverveje deres skøn for, hvornår hulekunst blev udviklet og brugt i menneskets historie; nemlig langt tidligere end hidtil antaget, ifølge undersøgelserne af Chauvetgrotten.

Desuden har forskernes fund haft en markant indflydelse på verdenshistorien på grund af maleriernes kvalitet; de er langt mere sofistikerede og detaljerede, end man troede var muligt at lave af vores forfædre på den tid.

I 2014 blev Chauvetgrotten optaget på Unescos verdensarvsliste, og selvom offentligheden endnu ikke har adgang til stedet for at beskytte tegningerne mod slid, kan man se en tro kopi af stedet som turist (Cavern of Pont dÁrc).

 

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip