Han rækker tungen ud i en test – ser du dette bør du ringe efter ambulancen

Over 12.000 danskere rammes hvert år af en blødning eller blodprop i hjernen, og det er livsfarligt.

Der er både risiko for at dø og en høj risiko for at få mén af slagtilfældet som eksempelvis efterfølgende lammelser, hvis ikke hjælpen kommer prompte.

Sitet Hefty beskriver i dag, hvordan manden Felix opdagede noget mærkeligt ved sin kollega, der virkede en smule omtumlet, men ignorerede sine mavefornemmelser, da vennen svarede ham, at han havde det fint. Tre timer senere lå kollegaen i em ambulance og døde desværre samme dag af netop et slagtilfælde.

Når en person får en blodprop eller blødning er der visse faresignaler, man hurtigt kan komme til bunds i ved at stille nedenstående spørgsmål.

Er man stadig i tvivl, bør 112 kontaktes – ligesom ambulancen bør tilkaldes med det samme, hvis nogle af punkterne passer.

Læs også: 7 tydelige tegn på at du er stresset og bør geare ned – eller søge hjælp

Forskellen mellem liv og død kan handle om minutter, og selvom symptomerne kommer og går, bør den ramte stadig tilses af en læge omgående, hvis de opleves. Spørgsmålene er følgende:

1) Kan du smile?

 

Foto:Imgur

Bed personen om at smile, da en blodprop eller blødning i hjernen ofte giver små lammelser, der eksempelvis viser sig ved, at personen pludseligt smiler skævt eller anderledes end normalt.

2) Kan du sige efter mig?
Bed personen om at gentage en simpel sætning. Snøvler vedkommende, har han/hun svært ved at sige sætningen, eller virker personen forvirret, er det også et tegn.

3) Kan du se?
Bed personen om at kigge på nogle bestemte objekter i rummer. Et slagtilfælde kan give problemer med synet og gøre personen blind eller dårligt seende på det ene eller begge øjne. Personen skal derfor også holde sig for både det venstre og højre øje for at se, om der er problemer med synet, når vedkommende kigger på noget.

4) Kan du løfte dine arme over hovedet?

Foto: Flikr

…Og bevæge begge ben og gå på line? Et slagtilfælde kan vise sig ved, at personen får svært ved at holde balancen, koordinere bevægelser, føler sig svimmel og oplever slem hovedpine.

5) Kan du stikke tungen lige ud i luften?

 

Foto: Imgur

En skæv tunge eller andre problemer med at række rungen lige ud er et tydeligt tegn på mindre lammelser og dermed et muligt slagtilfælde.

Ring omgående 112, hvis ovenstående opleves. 

Læs også: Fem tegn på kræft, vi ofte ignorerer

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip