Han var den store stemme i USA's Demokratiske Parti

Skrevet af admin

02/01/2015

Dagens topnyheder

En af de mest indflydelsesrige stemmer i USA's Demokratiske Parti, Mario Cuomo, der tre gange var New Yorks guvernør, er død 82 år, oplyser familien.

Cuomo afviste flere gange sit partis opfordring til at søge at blive USA's præsident.

Hans død den første dag i et nye år kommer samme dag, som hans søn, Andrew Cuomo, holdt tiltrædelsestaler rundt om i staten New York. Han er for anden gang valgt til New Yorks guvernør.

Mario Cuomo, der fra 1983 til 1994 var guvernør, var i mange år regnet som en af Det Demokratiske Partis store talere og havde stærk appel til partiets venstrefløj.

Cuomo blev berømt for en tale, han holdt i 1984 på Det Demokratiske partis konvent, da han havde været guvernør i to år.

Her gik han i kødet på den daværende republikanske præsident, Ronald Reagan, der ofte omtalte USA som "den skinnende by på bjerget".

- En skinnende by er måske alt det, som præsidentens ser fra Det Hvide Hus' søjlegange eller fra verandaen på sin ranch, hvor alle synes at klare sig godt.

- Men der er en anden by. Der er en anden halvdel af den skinnende by. Det er den del, hvor nogle mennesker ikke kan betale deres boliglån, og de fleste unge mennesker ikke har råd til at have et. Hvor studenter ikke har råd til den uddannelse, som de ser frem til, og middelklassefamilier må se, hvordan deres drømme for deres børn forsvinder op i den blå luft, tordnede han.

Med sit klare budskab - at republikanerne var optaget af de rige i samfundet, og at demokraterne må forsvare middelklassen og de fattige - var han med til at definere partiets linje mange år fremover.

Cuomo var født i byen New York, nærmere bestemt bydelen Queens, den 15. juni 1932. Hans forældre var udvandret fra Salerno i Italien.

Som guvernør var han fortaler for at bruge flere penge på uddannelse og offentlig velfærd. Han var overbevist modstander af dødsstraf og talte for større rettigheder til minoriteter.

Han var demokraternes foretrukne præsidentkandidat i 1988 og 1992. Men han sagde nej og henviste til, at han stadig havde meget at udrette i New York.

/ritzau/Reuters