Handelsbalance går nedad: Laveste niveau i syv år

Takket være en stærk vareeksport har Danmark de seneste mange år haft et stort plus på handelsbalancen, der er et udtryk for forskellen mellem eksporten og importen.

Men faldende afsætning af varer til udlandet betyder, at handelsbalancen ifølge tal fra Danmarks Statistik i oktober udgjorde et plus på fire milliarder kroner, hvilket er det laveste niveau siden december 2008.

Importen steg med 1,7 procent i forhold til måneden før, mens eksporten faldt til 1,2 procent.

Og særligt den faldende eksport skuffer Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

- Det betyder, at nettoeksporten har hevet aktivitet ud af dansk økonomi i år. Det var bestemt ikke forventningen ved indgangen til året. Dermed står eksporten til at få den lidet flatterende titel som årets vækstskuffelse, skriver han i en kommentar.

Forklaringen på, at det tilsyneladende er blevet sværere at afsætte danske varer i udlandet, skal formentlig findes i den generelle nedgang for verdenshandlen.

Omvendt er den svage euro og fremgangen på vores primære eksportmarkeder i Europa faktorer, der burde få pilen til at pege den anden vej.

De svage tal betyder dog, at Danske Banks cheføkonom Steen Bocian sænker forventningerne til væksten i fjerde kvartal.

- Nu er eksporten heldigvis ikke den eneste faktor af betydning for væksten, og blandt andet forbruget ser stærkere ud.

- Men dagens tal understreger endnu engang, at vi har at gøre med et meget svagt opsving - og vi skal ikke have mange flere skuffende nøgletal før, at vi skal til at revidere vores vækstprognoser betydeligt ned, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Dagens Gossip