Handelsrekord: Danmark havde fart på eksporten i oktober

Der var god fart på danske virksomheders eksport til udlandet i oktober, og samtidig bakkede importen af udenlandske varer til de danske forbrugere.

Tilsammen betyder det, at det danske handelsoverskud i oktober voksede til det største i mere end tre og et halvt år, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Dagens gode nyhed er, at eksporten nu igen ser ud til at være kommet tilbage på vækstsporet drevet af fremgang i salget til vores to største markeder Tyskland og Sverige, skriver Helge J. Pedersen, global cheføkonom i Nordea, i en kommentar.

- Faktisk fik Danmark i oktober et kæmpe overskud på handelsbalancen, som ellers i løbet af året har vist svaghedstegn, tilføjer han.

I alt viste handelsbalancen et overskud på ni milliarder kroner i oktober ifølge Danmarks Statistik, hvilket var det største overskud siden marts 2010.

Eksport voksede 2,6 procent i oktober, mens importen faldt 2,5 procent. Set over de seneste tre måneder er eksporten steget 2,3 procent, mens importen er steget 0,5 procent.

Ifølge Helge J. Pedersen kan faldende import være et tegn på, at der endnu ikke er tilstrækkelig gang i den hjemlige økonomi, fordi danske forbrugere holder pungen i lommen.

- Men det kan også skyldes, at Danmark for tiden oplever en forbedring af bytteforholdet, og som følge af den ret stærke kronekurs altså kan købe flere udenlandske varer end tidligere for det samme beløb.

- Vi vælger at tolke dagens tal i denne retning – og at den stagnerede import altså ikke skyldes, at dansk økonomi er ved at gå i stå igen, siger han.

Det store overskud på handelsbalancen fører samtidig til endnu en rekord for betalingsbalancen for udlandet, som viste et overskud på 18,4 milliarder kroner i oktober.

Det er 3,4 milliarder kroner større end i september og 6,6 milliarder kroner større end i oktober sidste år.

/ritzau/

Dagens Gossip