Hans Engell: Dong-salg har skabt voldsom uro i S og SF

Salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har skabt voldsom intern uro og diskussioner blandt politikerne i regeringspartierne Socialdemokraterne og SF.

Politisk kommentator Hans Engell siger, at salget har skabt et kæmpe problem for SF og Socialdemokraterne.

- På gruppemødet i forgårs hos Socialdemokraterne var Mogens Lykketoft og Bjarne Corydon oppe at skændes. Poul Nyrup (tidligere statsminister, red.) er på banen med kritik og hos SF er der en hel stribe, der står frem med kritik. det er en sag, der river og flår i dem, siger Hans Engell.

Den politiske uro består af flere lag: Skal staten overhovedet sælge dele af Dong, der betragtes som en del af arvesølvet.

- Og diskussionerne handler om, at skal andele af Dong sælges, skal det så være til Goldman Sachs, der er kendt for en hamrende hård kapitalistisk investeringspolitik og med tilknytning til skattely, og som tilmed har et skidt ry og rygte, som i den grad er knyttet til finanskrisen.

- Og hvorfor ikke søge danske investorer, hvis man endelig skal sælge. Der indgår selvfølgelig en moralsk del i det, siger Hans Engell.

Ifølge Danmarks Radio holder et af de selskaber, der skal eje aktierne i Dong til i skattelyet Cayman Island.

Hans Engell vurderer, at på trods af alle diskussioner internt blandt politikerne i Socialdemokraterne og SF, så vil salget af dele af Dong ske til den amerikanske finanskæmpe. Regeringen har flertal for salget sammen med Venstre og Konservative.

- Finansministeriet er gået efter den sikreste og mest indbringende aftale. Hvordan det skattemæssigt forholder sig, og hvordan Goldman Sachs indretter sig, det tror jeg ikke de har været specielt meget interesseret i.

- De har ikke haft moralske skrupler i Finansministeriet, men set på, hvad der er den bedste handel.

- Det kan man så have mange politiske holdninger til, men finansministeren har sagt, at aftalen om Dong-salget til Goldman Sachs er sket på de mest gunstige betingelser set ud fra en helhedsbetragtning, siger Hans Engell.

Det var tvingende nødvendigt for den statsejede energikoncern at få tilført ny milliardkapital inden en kommende børsnotering.

Enhedslisten har kaldt finansministeren i samråd om sagen på tirsdag.

/ritzau/

Dagens Gossip