Hans Engell: Ja-siden er i problemer og i defensiven

Skrevet af admin

03/11/2015

Dagens topnyheder

Når partier, der ønsker et ja ved folkeafstemningen 3. december om EU-retsforbeholdet, har hovedargumentet været, at et nej vil sende Danmark ud af det europæiske politisamarbejde, Europol.

Men det argument køber danskerne åbenbart ikke, viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Kun lidt over 14 procent af de 1005 adspurgte regner med, at et nej ved folkeafstemningen også medfører et dansk exit fra Europol.

Hele 46,9 procent af de adspurgte tror, at Danmark vil kunne fortsætte i Europol, selvom Danmark skulle stå fast på retsforbeholdet, som det ser ud i dag.

De tal er skidt læsning for ja-partierne, som består af Venstre, Socialdemokraterne, De Konservative, SF, De Radikale og Alternativet.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Folkeafstemningen tegner til at blive en virkelig gyser, og meget peger på, at ja-siden er i defensiven.

- Målingen viser sådan set, at det, der har været ja-sidens hovedargument, det tror vælger ikke på. Det er selvfølgelig en kolossal svaghed for ja-siden.

- Hvis vælgerne ikke tror på, at det har nogen konsekvenser for Danmarks deltagelse i politisamarbejdet, så falder hele argumentationen for folkeafstemningen. Der venter ja-siden en meget lang, hård og sej opgave, siger Engell.

Målingen peger dog også på, at mange er i tvivl om konsekvenserne af enten et nej eller et ja.

Omkring 39 procent af de adspurgte føler sig i øjeblikket ikke i stand til at sige, hvilken konsekvens resultatet af folkeafstemningen vil have for dansk deltagelse i Europol.

Målingen kommer samtidig med, at regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen for alvor skyder ja-kampagnen i gang med en såkaldt uddelingsaktion tirsdag morgen ved Nørreport Station i København.

Ifølge Engell er ja-siden udfordret af migrant- og flygtningesituationen i Europa.

- Det er helt klart, at EU opleves som handlingslammet og som et sted, hvor der ikke kan træffes beslutninger.

- Selvom ja-siden siger, at afstemningen intet har med flygtningesituationen at gøre, så oplever vælgerne det alligevel som så, fordi hele flygtningeområdet også er en del af retspolitikken, siger han.

Målingen viser desuden, at det er regulært dødt løb mellem ja- og nej-siden.

Omkring 30 procent af de medvirkende i målingen vil stemme nej ved folkeafstemningen, mens næsten 27 procent vil stemme ja. Næsten 43 procent ved ikke, hvad de skal stemme på nuværende tidspunkt.

Fra Enhedslisten, DF og Liberal Alliance er opfordringen til danskerne at stemme nej.

/ritzau/