Hans Engell: Sag om skattesjusk kan trække dybe spor

»Det ligner en alvorlig sag, og derfor må man også regne med, at sagen ikke slutter med Rigsrevisionens kritiske beretning og statsrevisorernes efterfølgende pressemøde (begge onsdag, red.). Der kan sagtens komme et efterspil, især for at få præciseret, om der er et ministeransvar, der skal gøres gældende,« vurderer Hans Engell.

Intet tyder dog i øjeblikket på, at hoveder kommer til at rulle blandt politikere, understreger han. Derimod er der formentlig flere embedsmænd, der kommer til at sove dårligt i nat, siger han.

»Jeg vil tro, at der er mange, der er bekymrede over det videre forløb - især embedsmænd. Især hvis man risikerer at havne i en større undersøgelse med vidneansvar. Det er i sidste ende et spørgsmål, som regeringen og et flertal i Folketinget skal afgøre, og det har de endnu ikke taget stilling til. Embedsmænd er normalt mere udsatte end politikere i sådanne sager, fordi de befinder sig i en rolle, der ikke er almindelig for embedsmænd,« siger den politiske kommentator.

Rigsrevisionens rapport, der blev offentliggjort onsdag, rejser en lang række kritikpunkter over for Skatteministeriets og Skats forvaltning af vurderingsområdet igennem en længere årrække under den tidligere og nuværende regering. Rapporten viser eksempelvis, at Skat skød ved siden af i tre ud af fire vurderinger af parcelhuse i 2011, og det vil sige, at vurderingen af boligen ikke matchede det beløb, som husene blev handlet til.

Samtidig behandlede Skat i 2010 og 2011 halvdelen af boligejernes klager over de offentlige vurderinger i strid med reglerne.

Rigsrevisor Lone Strøm sagde onsdag på et pressemøde, at problemerne med de offentlige ejendomsvurderinger flere gange er havnet på den ansvarlige skatteministers bord via såkaldte ministerforelæggelser. Det dækker over, at en embedsmand kan orientere en minister om en principiel vigtig sag, oplyste hun.

»Vi har også været inde på ministerforelæggelser, og der kan vi se, at det også er nævnt. Om ministrene så har læst dem, kan vi ikke vide,« sagde Lone Strøm.

Ifølge Hans Engell fritager det ikke en minister, at han eller hun ikke har læst en skrivelse, der er havnet på skrivebordet.

»Der gælder et objektivt ansvar, hvis en minister har en viden eller burde have en viden, så er det netop det, der lægges til grund for ansvaret,« siger han.

På baggrund af Rigsrevisionens beretning holder statsrevisorerne pressemøde onsdag klokken 16.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip