Haps, haps, haps, derfor skal du holde dig fra snaps til julefrokosten

Skrevet af Morten Larsen

11/12/2015

Mest læste i dag

I disse uger er det højsæson for julefrokoster, hvor ellers ganske fornuftige mennesker ender med gøre vanvittige og direkte åndssvage ting foran familiemedlemmer eller arbejdskollegaer.

De årligt tilbagevedende begivheder har masser af utroskab og slåskampe på samvittigheden, og ofte får de gennemsigtige og alkoholrige dråber i flasken med snaps efterfølgende skylden for de pinlige dumheder til julefrokosten. 

Den krydrede brændevin kaldes også for 'boksevand', og på Statens Institut for Folkesundhed har man flere bud på, hvorfor snaps slår benene væk under folk til landets julefrokoster.

- Det tager 30 minutter for én snaps at fordele sig i kroppen, og på den tid kan man godt nå at drikke flere snaps. På den måde bliver alkoholens virkning forskudt, da man først en halv time senere opdager effekten, siger forskningsleder Janne Schurmann Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

Den mørkegrønne flaske fra Rød Aalborg er nærmest en fast gæst på julefrokostbordet med leverpostej, karrysild og hvad der ellers hører sig til af gode sager.

Med en alkoholstyrke på 45 procent kan den gennemsigtige akvavit hurtigt få promillerne til at stige, og så er det vigtigt at have noget at stå imod med.

Læs også: Drop alkohol til julefrokosten: Det giver bedre integration, mener islamekspert

- Hvis man ikke har noget mad i mavesækken, så kommer alkoholen hurtigere ud i kroppen. Ved at drikke snaps indtager folk ofte meget alkohol over kort tid, hvilket får folk til at agere meget anderledes i forhold til, hvis de havde indtaget alkoholen langsommere, forklarer Janne Schurmann Tolstrup.

Hvilke mekanismer foregår der i vores hjerne, der får os til at miste forstanden og hæmningerne ved indtagelse af snaps?

- Alkohol er et af de få stoffer, der både kan opløses i vand og fedt. At alkohol kan opløses i fedt gør, at den kan trænge gennem hjernebarriererne. De hjernecentre, der er opstået senest rent evolutionsmæssigt i vores hjerne bliver bedøvet, og det er her hele vores fornuft sidder; moral, etik og konsekvensberegning, siger Janne Schurmann Tolstrup.

På den måde ender man med at sidde tilbage ved de halvtomme snapseflasker til julefrosten med blot reptilhjernen, der er den ældste og mest primitive del af hjernen.

- Det er der, hvor dine behov og utilslørede følelser er. Aggressivitet og drifterne, siger Janne Schurmann Tolstrup til Dagens.dk. 

Efter indtagelse af store mænder snaps er man som nævnt overladt til at tænke med reptilhjernen – og det er der, hvor ideérne om at gramse på sekretæren og skubbe chefen hårdt i brystkassen opstår.

Sådanne handlinger kan muligvis forhindres, hvis man sørger for at holde igen med snapsen og sige 'nej tak', når ens sidemand ved bordet vifter lokkende med flasken. Et tip er, at man skal drikke masser af vand.

- Både for at opretholde væskebalancen og for at kroppen kan følge med i forhold til den tid, det tager for den at optage alkoholen i blodet, siger Janne Schurmann Tolstrup, der har følgende råd til dem, der skal til julefrokost:

- Hvis man vil have helt styr på det, så skal man ikke hamre for meget snaps ned på tom mave, og slet ikke hvis man er stresset eller i dårligt humør, Janne Schurmann Tolstrup.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: