Hareide: Vi skal kunne skifte formation uden udskiftning

Skrevet af admin

12/03/2016

Dagens topnyheder

Når Åge Hareide samles med landsholdsspillerne 21. marts og arbejder frem mod testkampene mod Island og Skotland, bliver det med fokus på at få lært spillerne flere forskellige formationer.

For mens forgængeren Morten Olsen ofte spillede en 4-3-3-lignede formation med få variationer, satser Hareide på at være mere fleksibel i forhold til den enkelte modstander.

Derfor kan Danmark ende med at spille både 4-3-3, 4-4-2 og 3-5-2 undervejs i samme kamp.

- Jeg vil bruge testkampene til at finde ud af, hvad der passer os bedst. Men talformationer er bare et udgangspunkt for spillerne. Du kan spille 3-5-2, og du kan skifte til at spille 4-4-2 eller 4-3-3 ved at flytte på to spillere undervejs.

- Man får en lidt anden opbygning centralt, men ellers er det det samme. Det handler om at skabe flere offensive løsninger, og derfor kræver det også, at spillerne kan spille flere positioner, siger Åge Hareide.

Derfor har landstræneren også udtaget fleksible spillere - eller polyvalente spillere, som de tidligere blev omtalt i landsholdsregi - som Daniel Wass, Andreas Christensen og Jannik Vestergaard, der alle kan spille i både bagkæden og på midtbanen.

Længere fremme kan spillere som Lasse Vibe, Yussuf Poulsen, Nicolai Jørgensen og Martin Braithwaite alle spille både på kanten og helt i front.

- Vi skal arbejde med forståelsen for formationerne, så vi er i stand til at ændre taktik undervejs.

- Hvis vi kun har en måde at spille på, så er vi for lette at tage ud af spillet. Hvis modstanderne ændrer noget, må vi have fleksibiliteten til at ændre noget. Derfor er det en fordel at have fleksible spillere på holdet, så vi kan skifte rundt, siger Hareide.

Det er en international tendens, at holdene ændrer taktik undervejs.

- De seneste trænerrapporter fra Champions League og store mesterskaber viser, at der udøves en større taktisk fleksibilitet hos holdene nu end tidligere, siger landstræneren.

/ritzau/