Hareide vil fremtvinge flere afslutninger og mål

Det danske landshold kommer under Åge Hareides ledelse til at have godt med angribere i modstandernes straffesparkfelt.

Og så skal der skydes langt mere på mål end førhen.

Sådan lyder oplægget fra nordmanden, der onsdag klokken 13.00 udtager sin første trup som landstræner for Danmark. Det er til to testkampe senere på måneden mod Island og Skotland.

- Vi skal have angribere ind i de områder, hvor der bliver lavet mål, og så skal vi have mange afslutninger på mål, siger Åge Hareide.

Den 62-årige landstræner henviser til statistikker, der viser, hvordan holdene i international topfodbold scorer mål.

- Der scores i gennemsnit på hver niende afslutning.

- Indlæg fra kanterne er ikke så udbredt i øjeblikket blandt de store hold. Mange af de dybe indlæg rammer mange gange ikke medspillerne. Det er kun hver femte gang, siger Hareide.

Landstræneren fortæller, at det især er i tre områder inde i straffesparkfeltet, at de fleste mål bliver scoret. Det er omkring de to stolper og midt for stolperne i en 45 graders vinkel.

- Hvis der laves flest mål i de områder, så skal vi have folk ind i de områder. Hvis vi ikke kommer derind, så laver vi ingen mål. Så vi skal minimum have to spillere derinde - helst tre, siger Åge Hareide.

Landstræneren fortæller, at hans idéer kræver stor bevægelse af landsholdsspillerne både med og uden bold.

Samtidig vil Hareide forsøge at skabe endnu dygtigere afsluttere. Han omtaler dem som specialister. De bedste hold har typisk en eller flere specialister, der scorer mål på samlebånd, som Zlatan Ibrahimovic gør det for Sverige og Paris Saint-Germain.

- Det er vigtigt, at vi rammer målet, når vi afslutter. Det handler om kvalitet, og en større bevidsthed om den kvalitet.

- Vi vil sætte større fokus på specialisten, som bør være angriber i sin klub, hvis han skal blive en specialist.

- Nicklas Bendtner har vist, at han kan lave mål, og han har en god statistik som målscorer. Han er måske det bedste valg. Vi skal arbejde mere bevidst med det, så spillerne ved i hvilke områder, de skal befinde sig for at lave mål.

- Og så må vi stoppe med at tale angriberne ned. I Danmark siger mange, at der ikke findes nogen angribere. Vist gør der det, siger Åge Hareide og nævner FC Københavns Nicolai Jørgensen som et eksempel.

- Han har scoret to mål i Superligaen her i foråret, og han er dygtig foran mål, og der er også andre, der er dygtige foran mål.

- Vi skal arbejde med det, for vi skal have mere end en specialist, for specialisten kan blive træt, siger Hareide.

Landstræneren vil have, at de gode afsluttere næsten konstant befinder sig inde foran modstandernes mål.

- Specialisterne skal lave mål. De skal ikke lave alt muligt andet. De skal være derinde, hvor det sker. Hvis de løber ud mod hjørneflaget, så laver de ikke mål.

- Alle de store målscorere er inde i straffesparkfeltet. De er alle sammen derinde hele tiden. De er ikke så tit ude ved hjørneflaget, siger Hareide.

/ritzau/

Dagens Gossip