Hash er blevet virkelig stærk tobak

Skrevet af admin

18/11/2015

Mest læste i dag

Dansk hash solgt på gadeplan er blevet stærkere end nogensinde. Koncentrationen af det euforiserende stof THC i hash er tredoblet på 20 år.

Det viser analyser fra de tre retskemiske afdelinger i Danmark, bearbejdet af Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet. Målingen publiceres onsdag i Sundhedsstyrelsens årlige narkotikarapport.

- Hash har som produkt forandret sig markant. Det er en tendens, vi ser i Europa generelt, siger Christian Lindholst, leder ved Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.

Forskerne har analyseret hash beslaglagt af politiet i landets tre største byer, og tendensen er klar.

Fagfolk måler kvaliteten i hash på indholdet af det psykoaktive stof THC. De danske hashprøver fra 2014 har et gennemsnitligt indhold på 28 procent THC. Den hidtil største undersøgelse af dansk hash er fra 1992. Dengang blev kvaliteten målt til blot otte procent.

Årsagen er formentlig en systematisk forædling af cannabisplanterne, som blandt andet bliver dyrket på danske skunkfarme.

- For 20 år siden var en stor del af hashen på det danske marked dyrket og høstet under åben himmel i eksempelvis Libanon og Marokko. De udendørs vækstbetingelser betød lavere kvalitet og mindre potent hash, siger Christian Lindholst.

I dag er cannabisproduktionen i højere grad flyttet til de europæiske lande, inklusive Danmark og foregår ofte i de såkaldte skunk-væksthuse, som politiet jævnligt lokaliserer.

Her bliver forædlede cannabisplanter produceret med kunstigt lys, varme og gødning. Det giver ekstra store og mere THC-holdige planter.

Men ud over det forhøjede THC niveau får planterne også en anden sammensætning af psykoaktive stoffer, som kan forværre de skadelige virkninger ved hashrygning, ifølge professor Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning.

- Hashen indeholder mere HTC og mindre cannabinol, som virker antipsykotisk.

- Dermed er der forøget risiko for, at hashen kan udløse stofpsykoser. Det er især farligt for sårbare unge med psykiske vanskeligheder, som er mere modtagelige for et hashforbrug udenfor kontrol, siger han.

/ritzau/