Hash-kontrol koster ikke altid kortet

Københavns Politis nyeste våben mod narkopåvirkede bilister, narkometret, vil i de fleste tilfælde ikke få betydning for mennesker, som ryger en hash-joint engang imellem. Så længe man ikke sætter sig bag rattet, før rusen har lagt sig.

Det fastslår professor i retskemi Kristian Linnet, afdelingsleder på Retskemisk Afdeling på Københavns Universitet.

Det er nemlig det aktive stof i hash, THC, der skal kunne spores i blodet, for at politiet kan konfiskere kørekortet. Og THC forsvinder ofte i timerne efter, at man har røget hash eller pot, der samlet betegnes som cannabis, forklarer professoren.

- Det almindelige for personer, der ikke ryger hash ofte, er, at THC'en forsvinder efter fire til seks timer. Svarende til at rusen forsvinder, siger Kristian Linnet.

- Men der er stor variation i, hvor længe man kan spore THC. Det afhænger af, hvor meget man ryger, og hvor meget man inhalerer.

Han fortæller, at THC i enkelte tilfælde kan spores i flere dage, efter at man har røget.

Hører man derimod til gruppen af tunge hashrygere, skal man fremover tænke sig godt om, før man sætter sig i førersædet.

Ryger man rigtig meget hash, kan man nemlig risikere at have THC i blodet hele tiden, forklarer Kristian Linnet.

- Og folk, der har røget rigtig meget, kan også være positive lang tid efter, de er holdt op. Man har eksempler på, at nogle har været positive i op til to uger, efter at de er stoppet, siger han.

I færdselssammenhæng bliver man som nævnt kun dømt, hvis man har det aktive stof THC i blodet. Straffen er ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år og en bøde svarende fire procent af bruttoårslønnen

I hash findes også den inaktive THC-syre, der som regel kan spores i urinen længe efter sidste joint.

- Man er ikke nødvendigvis påvirket af hashen længere, bare fordi ens urin testes positivt for THC-syre, siger Kristian Linnet.

Københavns Politi præsenterede torsdag det såkaldte narkometer, der i første omgang skal prøves af i hovedstaden.

Ud over hash, eller cannabis, kan narkometret spore opium, kokain, benzedrin, amfetamin, metaamfetamin og metadon.

Dagens Gossip