Hashsalget i Christiania sættes ned i ny dom

Skrevet af admin

23/06/2016

Mest læste i dag

Godt nok har hashhandlen på Christiania været i et højt gear, men omsætningen har ikke været oppe på det niveau, som Københavns Byret tidligere har ment.

Det er et af de generelle budskaber i en dom, som Østre Landsret har afsagt torsdag i en sag mod 13 mænd fra den organiserede hashhandel i Pusher Street.

Derfor bliver det en gratis omgang for 11 af mændene, selv om de ikke undgår straf. De slipper for at betale salærer til deres forsvarere for arbejdet i landsretten.

En af de dømte er dog alligevel stærkt utilfreds. Han rejste sig og marcherede gennem retslokalet, inden landsdommer Gitte Rubæk Pedersen havde fortalt nærmere om dommen.

- Lorteshow, råbte han, inden han smækkede døren hårdt i og forsvandt.

Hvor byretten tidligere mente, at mængden af solgt hash var oppe på cirka 660 gram dagligt i en af boderne, er landsretten nede på 440 gram i gennemsnit.

Konsekvensen af den mere forsigtige linje ved vurderingen af handlens omfang gør, at mændenes udbytte ved kriminaliteten er sat ned.

For eksempel konfiskerer landsretten 650.000 kroner fra en 54-årig sælger, som ifølge byretten havde tjent en million kroner.

Straffene er fastsat fra fængsel i to år og ni måneder til et år og seks måneder.

- Der har været brugt oceaner af ressourcer og tid på denne sag, siger en af forsvarerne, advokat Anders Boelskifte.

- Dette er en tankestreg i forhold til den aktuelle debat om hash, siger advokaten.

Hen hentyder til, at den pensionerede statsadvokat Erik Merlung og senioranklager Anne Birgitte Stürup for nylig ligesom andre har anbefalet, at man gør forsøg med legalisering af hash.

Det er en flok modne mænd, der dømmes. Den yngste er 29, men flere er i halvtredserne eller nærmer sig.

Hovedparten har haft bopæl på Christiania eller har haft en meget nær tilknytning til fristaden.

Som i andre sager er udgangspunktet, at medarbejdere i boder menes at have fået 800 kroner pr. dag. Sælgerne menes at have tjent 15 kroner per gram.

Landsretten nedsætter straffen med tre måneder til fire af mændene i forhold til byrettens dom. To har fået lagt tre måneder oveni, mens syv er idømt samme straf. Næsten alle har allerede afsonet.

/ritzau/