Havarikommission på trapperne med rapport om togafsporing

Havarikommissionen for jernbaner vil hverken bekræfte eller afkræfte rygter om, at den alvorlige afsporing af et godstog i november 2012 på linjen mellem Vamdrup og Vojens skyldtes overlæs eller forkert læsning af en godsvogn, men siger, at en rapport om afsporingen er på trapperne. Det skriver Vamdrup Netavis.

Afsporingen af godsvognen skete i den sydlige ende af krydsningsstationen i Farris, og med sig rev den yderligere fire vogne af sporet. Lokomotivførerne af det lange tunge godstog opdagede dog først, at der var noget galt, da han nåede frem til Sommersted.

Resultat: Cirka otte kilometer ødelagt jernbanespor og lukningen af den stærkt trafikerede enkeltsporede bane i ca. en måned med store gener til følge.

- Rygterne om overlæs eller forkert læsning af godsvognen vil jeg ikke bekræfte. Jeg kan på nuværende kun sige, at der foreligger en foreløbig beskrivelse af uheldet tilgængelig. Og i forhold til den beskrivelse, er der nogle forhold, som vi er i gang med at undersøge nærme. Og på den baggrund arbejder vi i øjeblikket på at færdiggøre en endelig rapport, hvori alle aspekter omkring afsporingen vil blive belyst, siger kontorchef Bo Haaning, Havarikommissionen for Jernbaner til Vamdrup Netavis.

På spørgsmålet om han så vil afkræfte rygterne om at for stort læs eller forkert læsning af godsvognen har indvirket på afsporingen, svarer Bo Haaning:

- Nej vil heller ikke på nuværende afkræfte noget. Jeg må henvise til den endelig rapport, som forventes klar i løbet af overkommelig tid, mere kan jeg på nuværende tidspunkt ikke tillade mig at sige, lyder det fra kontorchefen.

Bo Haaning vil heller ikke give et konkret bud på. Hvornår den endelige rapport er færdig, men siger, at så snart det sker, vil den i fuld udstrækning blive offentliggjort på kommissionens hjemmeside.

Afsporingen af godstoget skete den 29. november 2012 om eftermiddagen. Uheldet fik alvorlige og kostbare følger. Som nævnt måtte banen lukkes over strækningen mellem Vamdrup og Vojens i cirka en måned.

Og i penge er uheldet opgjort til 100 millioner i udbedring af skader på skinner og toget - og ikke mindre end to milliarder kroner i øgede omkostninger ved omlæsning af gods fra tog til lastbiler og omvendt og ved forsinkede forsendelser.

Dagens Gossip