Havn om stormflod: Har aldrig oplevet noget lignende

Skrevet af admin

06/12/2013

Dagens topnyheder

Millioner og atter millioner af kroner. Det bliver rigtig dyrt for de to lystbådehavne i Gilleleje og Hornbæk at udbedre de enorme skader, som stormfloden har forårsaget.

Havnefogeden i Gilleleje, Poul Erik Clausen siger, at det er fuldstændig kaotisk.

- Jeg har været her i 36 år, og jeg har aldrig nogensinde oplevet noget lignende. Broerne er flået i stykker, brodæk og tømmer flyder sammen med bådene rundt i havnen, siger Poul Erik Clausen til Ritzau.

Flere både ligger og hugger ind i landingen, og havnefogeden kan ikke gøre noget. Vandstanden er 190 centimeter over daglig vande.

- Vi kan slet ikke komme til de både. Der er fem broer under vand. Jeg kan slet ikke se dem. Jeg frygter det værste, når vandet synker, og vi kan se skaderne. Det vil koste millioner at få repareret, siger Poul Erik Clausen.

Elstanderne er ødelagte og bygninger på havnen er også oversvømmet.

I Hornbæk Havn er havnefoged Allan Vodder dybt bekymret.

- Vandet har slået to store huller i vores vestlige moleanlæg, og det bliver meget, meget dyrt at få repareret, siger Allan Vodder til Ritzau.

Stormfloden har oversvømmet alle broerne, to fiskejoller er sunket og to både er skyllet helt op på en mole.

- Den ene er en motorbåd, der vejer tre ton. Jeg aner ikke, hvordan vi skal få den ned i vandet igen. Broanlæggene kan jeg ikke se, og jeg frygter det værste, når vandet synker og vi kan se skaderne, siger Allan Vodder.

Også en spritny sejlbåd til tre-fire millioner kroner, der stod på land, væltede i sit stativ under vandmassernes pres.

- Ejeren er bådebygger og har selv bygget den. Han har besigtiget skaderne, men tog det forbavsende roligt, fortæller Allan Vodder.

Alle havnens el-standere er også under vand. De blev repareret for 140.000 kroner efter sidste storm for et par år siden og hævet 10-15 centimeter. Men det var ikke nok til at undgå nye ødelæggelser af stormfloden.

Bygningerne blev skånet, fordi de blev sikret med sandsække inden stormfloden druknede havnen.

De to havnefogeder frygter for regningen, der løber op i millioner af kroner.

- Det er megaærgerligt. Stormflodsrådet har jo fritaget havnelæg som vores, så det kommer til at koste kassen for os. Vi er en lille privatejet hav med 200 bådpladser, siger Allan Vodder.

/ritzau/