Havneledelse dømt for at snage i medarbejders sms'er

Skrevet af admin

18/09/2015

Dagens topnyheder

Det var ulovligt, da ledelsen på Aarhus Havn i 2012 læste en kranføreres sms-beskeder.

Det fastslår Retten i Aarhus fredag i en dom, der kan få stor betydning for de mange tusinde danskere med arbejdsgiverbetalt mobil.

Det var under en faglig konflikt, at havnens ledelse kom i besiddelse af medarbejderens private beskeder, som man efter nogle dages overvejelse valgte at læse.

På baggrund af beskedernes kontroversielle indhold valgte ledelsen at fyre tre kranførere, men nu fastslår retten altså, at chefernes fremgangsmåde var ulovlig.

Selvom Aarhus Havn, en tidligere havnedirektør og en ledende medarbejder har overtrådt straffelovens paragraf om brud på brevhemmeligheden, slipper de for straf.

Det skyldes, at de dømte i forbindelse med sms-læsningen havde søgt rådgivning hos jurister i Aarhus Kommune. Her var budskabet, at cheferne gerne måtte læse med.

Med andre ord handlede de på sin vis i god tro, mener retten.

- De tiltalte befandt sig i en vildfarelse, men ikke i en sådan grad, at det var nok til frifindelse, sagde dommeren ifølge Ekstra Bladet fredag eftermiddag i retten.

Af den grund kan de dømte nøjes med at betale halvdelen af sagsomkostningerne.

Havneledelsen fik adgang til de fortrolige sms'er, da kranføreren afleverede sin telefon til arbejdsgiveren for at få den byttet til en ny.

På telefonen lå der cirka 1000 beskeder, hvoraf mange af dem afslørede en temmelig usund kultur.

- Han skal mobbes, til han siger op, skrev en sikkerhedsrepræsentant eksempelvis i en sms til en kollega.

Sms-korrespondancen omhandlede en tredje kranfører, som havde takket ja til en ekstra vagt. Det skete på et tidspunkt, hvor medarbejderne forsøgte at lægge pres på havneledelsen i en forhandling om arbejdsforholdene.

I andre beskeder skrev kranførerne grimme ting om deres chefer, ligesom det kom frem, at en kranfører havde kontaktet havnens kunder bag ledelsens ryg.

/ritzau/