Havregrød er endnu bedre end du troede: Forskere overrasker i nyt studie

Grød er livets eliksir – omend en tyk en af slagsen.

Det mener forskere ved Harvard Universitet, som har undersøgt resultaterne i 12 studier af fuldkorn. De er overraskede over gryn og korns gavnlige effekt.

Læs også: Undgå mænd og spis masser af grød: Sådan bliver du gammel, siger 109-årig

Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet eller grynet, hvilket er tilfældet ved eksempelvis havre(grød) eller andre typer fuldkorn såsom spelt, rug og hirse, som man også kan lave grød af.

Ialt omfatter studierne 786.076 testpersoner i USA, Storbritannien og i Skandinavien, og undersøgelserne slår fast, at 70 gram gryn (svarende til en stor portion havregrød) dagligt, mindsker risikoen for at dø tidligt med 22 procent.

Læs også: Tusinder deler dette smarte risengrød-trick: Du behøver slet ikke at røre i grøden

Herunder mindskes risikoen for at dø af henholdvis cancer-sygdomme og af hjertekarsygdomme med 20 procent.

- Baseret på tilbundsgående evidens fra meta-analyserne og flere tidligere studier, der alle dokumenterer de gavnlige effekter af fuldkorn og gryn, synes jeg, at sundhedspersonale samstemmende burde anbefale et dagligt indtag af havregryn til befolkningen, såvel som til enkeltpatienter med bestemte sygdomme, for at hjælpe med at opnå en øget sundhed og måske reducere antallet af dødsfald, siger en overbevist Dr. Qi Sun, der er en af forskerne bag studiet samt assisterende professor i offentlig sundhed ved Harvard Universitet til The Independent.

Læs også: Professor: Stop hysteriet og spis rødt kød og drik komælk

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip