Hawaii slap for frygtet tsunami

Efter et jordskælv i Canada lørdag nat, som målte 7,7 på richterskalaen, blev et tsunami-varsel for øgruppen Hawaii udstedt.

Men omkring klokken 01 hawaiiansk tid er tsunamivarslet afblæst igen.

Kort før klokken 10 dansk tid - klokken 23 lørdag aften på Hawaii - begyndte de første tegn på energien fra jordskælvet at kunne ses på kysten af Oahus mest østlige by, Makapuu.

Men de ødelæggende bølger udeblev og omkring midnat nåede bølgerne det højeste niveau, som blev målt - nemlig 1,5 meter.

- Der kommer fortsat bølger ind, men de har hele aftenen været lavere end forventet og vi forventer ikke, at de vil tiltage i styrke mere, fortæller Gerard Fryer fra Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) til tv-stationen CNN.

PTWC forventede at bølgerne ville rulle ind i fire etaper. Ofte er det den tredje og fjerde omgang bølger i den slags tsunamier, som er kraftigst, men helt galt gik det altså ikke.

Bølgerne på 1,5 meter - svarende til fem fod - var en del af den tredje etape af bølger, oplyser CNN.

Efterfølgende overvåger PTWC fortsat bølgernes aktivitet, men da den frygtede tsunami udeblev, kan de indbyggere, som har fulgt sirenens påbud om at forlade kystområderne tidligere på aftenen, nu vende hjem igen.

I løbet af den tid, hvor ø-boerne forlod kystområdet opstod mange flaskehalsproblemer, hvor trafikpropper blokerede vejen og myndighederne opfordrede folk til at fortsætte til fods uden deres biler.

Derfor forventer CNN at der fortsat vil være en del trafikale problemer på vejene natten igennem.

Det er tredje gang på tre år at Hawaii udsteder tsunamivarsel som følge af et jordskælv ude i verden. Senest var i 2011, da et jordskælv ud for Japans kyst ødelagde atomkraftværket i Fukushima og samtidig sendte bølger mod den amerikanske øgruppe.

 

Dagens Gossip