Hedebølge i havene går hårdt ud over verdens koraler i år

Usædvanligt høje havtemperaturer vil de kommende måneder udrydde omkring 12.000 kvadratkilometer koralrev, advarer en række internationale forskere torsdag om.

Det svarer til, at cirka fem procent af det samlede koralareal i verdenshavene vil forsvinde.

Koraler er meget følsomme over for temperaturudsving i havene. Det stresser de levende organismer og får dem til at udstøde de farverige alger, de lever med.

Nogle steder blomstrer de igen, hvis temperaturen falder. Men de fleste steder ender de med af dø af stress.

Det medfører store områder af farveløse koralrev, der før tiltrak masser fisk - og det fratager også mange steder i verden mennesker levebrødet, advarer forskerne.

Kun to gange tidligere har eksperter fra blandt andet den amerikanske regerings Nationale Ocean og Atmosfæriske Administration (Noaa) udsendt en lignende advarsel.

Det var i 1998 og 2010, der også begge var ekstremt varme år.

- Det her er tredje gang, at koraler over hele kloden bliver afbleget. I 2015 har vi set koralblegning ske på rev i den nordlige del af Stillehavet, Det Indiske Ocean, Stillehavet ved Ækvator og i den vestlige del af Atlanterhavet, siger Mark Eakin fra Noaa til Reuters.

I både 1998, 2010 og i år er advarslen faldet sammen med vejrfænomenet El Niño, der får temperaturen i den østlige del af Stillehavet til at stige og kan spille ind på vejret i hele verden.

- På land svarer det til, at vores tropiske skove ville blive hvide og dø, siger Richard Vevers, direktør i Caitlin Seaview Survey, til Reuters.

Ifølge forskerne kan verdens lande hjælpe på situationen ved at stoppe overfiskning og forurening i havene, da det også stresser koralerne.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip