Heksemuseum vil sætte fokus på moderne forfølgelser

Europas første heksemuseum er ved at blive etableret i Ribe. Udstillingen skal fortælle historien om kvinder, der i Middelalderen blev beskyldt for trolddom, og derfor blev forfulgt.

Derudover skal museet også sætte fokus på moderne forfølgelser. Selvom kvinder ikke længere jages som hekse i Europa, vil museet starte en debat om moderne heksejagt, fortæller direktør for Sydvestjyske Museer og initiativtager til projektet, Flemming Just.

- Museet skal både formidle de forfølgelser, der fandt sted i 14-1700-tallet, men vi skal i lige så høj grad sætte fokus på nutidens forfølgelser, siger Flemming Just.

Håbet er, at heksemuseet skal motivere de besøgende til refleksion og debat om nyere heksejagt.

- Man forfølger stadig det, der er utrygt og truende, eksempelvis det moderne fremmedhad. Det vil vi skabe en diskussion om, siger Flemming Just.

Ifølge Flemming Just er håbet at tiltrække et bredt publikum. Både for at sprede viden om heksejagt videst muligt, og for at sætte gang i debatten uden for landets grænser.

- Vi vil appellere til et internationalt publikum, fordi museet beskæftiger sig med et internationalt fænomen, siger Flemming Just.

Derfor mener Flemming også, at Ribe er oplagt. Både fordi byen årligt får besøg af en million turister, og fordi der i byen er fundet mange levn fra tiden med heksejagter.

Dog er der stadig lang vej til planerne bliver virkelighed. Man har samlet halvanden million ud af de seks millioner, det vil koste at føre projektet ud i livet. Bikubefonden har blandet andet givet et bidrag, så derfor er Flemming Just fortrøstningsfuld.

- Et bidrag fra Bikubefonden er en blåstempling af projektet. Derfor er vi ved godt mod, og regner med at have samlet pengene i starten af 2016.

/ritzau/

Dagens Gossip