Hele verden hylder Nutella'en i dag: 8 ting, du ikke vidste om det populære smørepålæg

I dag er det World Nutella Day. En dag, hvor vi alle tænker tilbage på de gode øjeblikke, vi har haft med det brune smørpålæg. 

Vi har samlet otte facts om Nutella, som du garanteret ikke vidste. Og det er kun dejligt at lære sin maves bedste ven lidt bedre at kende. 

1. Napoleon og Hitler er skyld i verdens hang til Nutella.
I 1806 prøvede Napoleon at fryse den britiske handel ude for at vinde sine krige. Resultatet blev en katastrofal blokade, som fik prisen på chokolade til at skyde i vejret og efterlod chokolademagere i Piedmontese i knibe. Snedige som de var, så begyndte de at tilføje hasselnødder til chokoladen for at forlænge forrådet så længe som muligt. Resultat blev en lækker smørelse, som blev kaldt “gianduia”. Over 100 år senere blev chokolade igen dyrt og svært at opdrive på grund af rationering under 2. Verdenskrig. Den italiensk chokolademager Pietro Ferrero, puttede igen hasselnødder i chokoladen og skabte igen gianduia, som fik navnet “Nutella” i 1964.

2. Det har faktisk været dagens vigtigste måltid - engang.
I 2005 havde Nutella 40 års jubilæum. Det blev fejret i Tyskland, hvor man i byen Gelsenkirchen lavede et gigantisk morgenmåltid til 27.854 mennesker, som stort set kun bestod af Nutella. Resultatet blev 27.864 Nutella-mætte mennesker og en plads i Guinness Rekordbog.

3. Det sælger hurtigere end mennesket kan følge med.
Der bliver solgt et glas Nutella hver 2,5 sekund. Der bliver i gennemsnit født et menneske hvert 8. sekund.

4. Det kan virkelig spredes meget ud.
Udover at smørpålægget kan købes i 75 lande, så vil den samlede masse af Nutella kunne blive spredt udover 1000 fodboldbaner.

Læs også: Nutella hyldes i hele verden i dag

5. Nutella-relateret kriminalitet stiger.
I 2013 skabte Nutella overskrifter i Tyskland, hvor tyve stjal for 5,5 ton af den søde spise fra en lastbil. Værdien var cirka 130.000 kroner. Men nogle uger tidligere, så røg Columbia University i fedtefadet, efter det blev opdaget, at en af deres kantiner købte Nutella for knap 40.000 kroner om ugen. Det høje forbrug skyldes, at de studerende stjal næsten 50 kg om dagen.

6. World Nutella Day havde en hård fødsel.
To bloggere i Italien besluttede i 2007 at dele deres kærlighed for Nutella ved at skabe den verdensomspændende mærkedag. En hvor der deles opskrifter, gode minder og bare se på madporno med Nutella. Producenten af Nutella, Ferrero, prøvede faktisk at lukke ned for projektet, men kom - heldigvis - på bedre tanker. I år overtog de kontrollen med dagen, da bloggeren Sara Rosso, ikke kunne klare det mere.

7. Nutellas første navn “gianduia” har en erotisk oprindelse.
Blandingen af hasselnød og chokolade, som stadig kaldes gianduia i andre produkter, har navn efter en italiensk commedia dell’arte figur, som render rundt og drikker en substans i et glas. Det er en slags komedie-under-bæltestedet med vulgære undertoner. Gianduia kostumer og masker findes overalt i Piedmont regionen i Italien og prydede de tidlige Nutella reklamer.

Foto: Wikipedia.com.

8. Nutella smurte tidligt tykt på.
Spisen blev så populær i Italien, at butikker begyndte at tilbyde en omgang gratis Nutella på brødet til alle børn, som kom med et stykke brød. Fænomenet fik navnet “Smørelsen”, og selvom det ikke lyder super delikat, så var det et fantastisk succesfuldt PR-stunt. Ikke underligt, at så mange i dag er hooked.

Velbekomme.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip