Helhedsorienteret hjælp kan få unge ud af misbrug

Skrevet af admin

19/08/2015

Dagens topnyheder

Seks kommuner har haft succes med at teste tre nye behandlingsmetoder til unge med stofmisbrug.

Socialstyrelsen søsatte de tre behandlingsprojekter i 2010 og fællesnævneren for dem er, at kommunerne ikke bare fokuserer på misbruget, men også hjælper med de andre problemer i de unges liv, fortæller Socialstyrelsens specialkonsulent Gitte Bossi-Andersen.

- Misbrug blandt unge er ofte et symptom på, at de ikke trives, og der er andre problemstillinger i deres liv, siger Gitte Bossi-Andersen.

De nye behandlingsmetoder: U18, U-Turn og MST-SA, hjælper teenagerne, ved at inddrage alle aspekter af de unges liv. I stedet for at behandle misbruget isoleret set, tager man også hånd om andre problemer, der for eksempel er i skolen og i familien.

Ifølge Socialstyrelsen er metoderne effektive. Testkommunerne har oplevet, at andelen af unge, som har røget hash to eller flere gange om ugen er faldet fra 59 til 26 procent. Derudover oplever Socialstyrelsen, at metoderne er populære blandt de unge.

- De unge misbrugere ser ikke sig selv som misbrugere - de ser sig selv som unge. Derfor er de glade for, at metoderne er helhedsorienterede, siger Gitte Bossi-Andersen.

Gitte Bossi-Andersen vil ikke forklejne den indsats, der er i de kommuner, som ikke har været med i forsøgsprojektet. Dog mener hun, at de nye metoder i højere grad fokuserer på helheden i problemet og tillid til behandlerne, hvilket gavner de unge.

- De unge har brug for at komme i behandling et sted, hvor de kan føle sig trygge og har tillid til at åbne op og fortælle, hvad de går og bøvler med, siger Gitte Bossi-Andersen

/ritzau/