Helikopter evakuerer passagerer fra skib ved Antarktis

- Vi er i god behold nået frem til Aurora Australia. Et stort tak til kineserne og australierne for deres store arbejde, skriver ekspeditionsleder Chris Turney på Twitter.

Meddelsen kommer umiddelbart efter, at alle passagerer fra det russiske polarskib Akademik Sjokalskij, der siden juleaften har været fanget i havisen ved Sydpolen, via helikopter er blevet evakueret til det australske forsyningsskib.

- En kæmpestor tak til alle, skriver ekspeditionslederen på Twitter.

Ekspeditionslederen har også lagt et billede af redningshelikopteren ud på webmediet.

Redningshelikopteren har evakueret 52 passagerer fra ekspeditionsskibet - 26 turister og 26 videnskabsfolk.

En 22 mand stor russisk besætning forbliver om bord på Akademik Sjokalskij.

Her håber man på, at et vindskifte i vejret kan sikre, at skibet kan slippe løs fra de omfattende mængder af is ved egen kraft.

Da skibet satte sig fast i isen juleaftensdag, var det omkring to kilometer fra åbent hav.

Planen var først at flyve grupper på 12 passagerer med helikopter fra Akademik Sjokalskij til den kinesiske isbryder Xue Long, hvorfra de skulle transporteres ad søvejen til det australske polare forsyningsskib Aurora Australia.

Men i stedet har redningshelikopteren fløjet passagererne direkte til en isflage ved Aurora, som er mindre end fire kilometer fra Xue Long, mens Akademik Sjokalskij er omkring 22 kilometer borte.

De 74 personer har siden 24. december opholdt sig om bord på det strandede russiske polarskib. Såvel en fransk som en kinesisk og siden hen en australsk isbryder har forsøgt at komme besætningen til undsætning, men redningsforsøgene har slået fejl.

Fartøjet er chartret af Den Australsk-Asiatiske Antarktis Ekspedition, der markerer den australske geolog Sir Douglas Mawsons ekspedition for 100 år siden ved at følge i hans fodspor.

Det varer dog nogen tid endnu, før de 52 passagerer får fast grund under fødderne igen. Aurora Australia skal nemlig forbi den australske Antarktis-base Casey for at tanke, inden kursen sættes mod fastlandet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip