Helle Ib: DF kommer ikke til at styre EU-forhandlinger

Det står til at blive et nej ved torsdagens folkeafstemning, og det betyder ifølge Børsens politiske kommentator Helle Ib, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) snart vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om, hvad der nu skal ske.

Men selv om nej-partiet Dansk Folkeparti står tilbage blandt afstemningens vindere, så mener Helle Ib ikke, at partiet får lov til at diktere de fremtidige forhandlinger fuldstændig.

- Venstre og Dansk Folkeparti vil fortsat samarbejde. Men jeg tror ikke, at Løkke vil rette fuldstændig ind og danse efter Dansk Folkepartis EU-pibe, siger Helle Ib til Ritzau.

Ifølge hende er bølgerne gået højt i valgkampen, særligt mellem Venstre og Dansk Folkeparti. Og det har påvirket Løkke, mener hun.

- Jeg tror, det har slået skår mellem Dansk Folkeparti og Venstre, og det har reelt gjort ondt på Løkke.

- Ja-partiernes kampagne var i starten meget forsimplet, og det har skabt mistro blandt befolkningen. Det har Løkke ikke været god til at håndtere, og det er blevet udnyttet hæmningsløst af Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, siger hun.

Helle Ib mener, at valgkampen har sat sine spor i forholdet mellem Venstre og Dansk Folkeparti. Men på trods uenighederne, så forventer hun stadig, at statsministeren vil invitere alle partierne til forhandlinger, og at Dansk Folkeparti og Venstre fortsat vil samarbejde.

Dog regner hun samtidig med, at Løkke og regeringen vil holde fast i Venstres EU-principper og derfor søge bredere samarbejder.

- Løkke vil i de kommende dage forsøge at få så mange partier som muligt med i de kommende forhandlinger, og han vil søge en bred opbakning til en parallelaftale, siger hun med henvisning til, at statsministeren nu - blandt andet - skal forsøge at forhandle sig til en særaftale om Danmarks fortsatte deltagelse i EU's politisamarbejde, Europol.

/ritzau/

Dagens Gossip