Helle Thorning besøger ebolaramt land med glimt af håb

Skrevet af admin

18/01/2015

Mest læste i dag

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mandag indleder sit besøg i Sierra Leone, så vil hun formentlig opleve et land i krise på grund af ebolaepidemien, men samtidig et land, hvor håbet så småt er begyndt at skinne igennem.

Det fortæller Red Barnets udsendte i Sierra Leone, Kasper Skotte Ejlskov, som er leder af organisationens ebolahospital i Kerry Town.

- Situationen er den, at der for første gang i lang tid er en lille smule håb. Ebola er på vej ned. Antallet af nye smittede falder. Det er rigtig gode nyheder.

- Da epidemien var på sit højeste, havde vi mellem 80 og 150 nye tilfælde om dagen, men nu ligger vi på omkring 10-25 stykker. Det er en meget positiv udvikling, siger Kasper Skotte Ejlskov.

Han tilføjer dog, at det er for tidligt at sige, at der er styr på sygdommen, som fortsat rammer mange mennesker i Sierra Leone.

Statsministeren skal ifølge Beredskabsstyrelsen blandt andet til byen Port Loko nordøst for hovedstaden Freetown og besøge dansk sundhedspersonale.

Red Barnets ebola-hospital ligger midt imellem Freetown og Port Loko. Herfra håber Kasper Skotte Ejlskov, at den danske statsministers besøg kan være med til at sætte fokus på det arbejde, der også venter på den anden side af ebolaepidemien.

Nemlig arbejdet med at genopbygge et land, hvor intet længere er, som det var før ebolaens hærgen. Landets skoler er lukkede, sundhedsvæsnet er brudt sammen, virksomheder har måtte dreje nøglen om, og mange har mistet deres arbejde.

- Der er kæmpestore udfordringer forude med at få helt bugt med sygdommen og med at få genopbygget landet. Så al opmærksomhed er godt, siger Kasper Skotte Ejlskov fra Red Barnets ebolahospital.

Her er han eneste dansker blandt 80 internationale udsendte. I alt arbejder 450 ansatte på hospitalet.

Ifølge den seneste opgørelse fra verdenssundhedsorganisationen WHO er der på verdensplan registreret 21.296 smittede med ebola i forbindelse med det aktuelle udbrud. Heraf er 8429 døde af virussygdommen.

Men det reelle antal døde som følge af epidemien er langt højere, forklarer Kasper Skotte Ejlskov, hvis man også regner de relaterede dødsfald med.

- Sundhedsvæsnet er bukket under på grund af ebolaen, så mange er døde af for eksempel malaria, lungebetændelse og andre sygdomme, som normalt kan behandles, siger han.

/ritzau/