Helle Thorning-Schmidt får ikke FN-toppost

Det bliver ikke Helle Thorning-Schmidt (S), der bliver den næste Flygtningehøjkommissær i FN. Det oplyser en talsmand for FN i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen står også, at det bliver den italienske diplomat Filippo Grandi, som har været leder for FN's Palæstina-agentur, UNRW, der officielt bliver indstillet til posten som leder for FN's flygtningeagentur.

Det bliver annonceret to måneder efter, at Udenrigsministeriet offentliggjorde Helle Thorning-Schmidts kandidatur.

- Først og fremmest vil jeg ønske Filippo Grandi til lykke. FN’s generalsekretær har valgt at indstille en højtstående FN-diplomat med en lang karriere inden for FN og UNHCR, og et indgående kendskab til FN’s arbejde med flygtninge, siger hun.

- Jeg er naturligvis ærgerlig over, at det ikke lykkedes. Jeg mener stadig, at jeg havde noget at byde på i forhold til de opgaver, UNHCR skal løse i de kommende år

- Jeg har som statsminister haft den udfordring helt inde på livet, og jeg står fuldt ud ved de stramninger, der blev gennemført under min regering. Det tror jeg, at de fleste kan se var rigtigt, siger Helle Thorning-Schmidt i en kommentar.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), lykønsker onsdag aften Filippo Grandi med indstillingen til posten.

- Når det er sagt, er jeg naturligvis ærgerlig over, at posten ikke gik til Helle Thorning-Schmidt. Hun har været en af topkandidaterne til posten og er en dygtig og rutineret politiker, siger Lars Løkke.

- Hun ville med sit politiske netværk kunne have bidraget til at øge opbakningen til UNHCR's arbejde. Det er også derfor, at regeringen aktivt har støttet hendes kandidatur.

Den danske topdiplomat og tidligere kandidat til samme post, Søren Jessen-Petersen, har tidligere i en mail til Ritzau skrevet om Thorning:

- Hun er en stærk kandidat som tidligere statsminister med et relevant store netværk af kontakter, som er vigtigt i arbejdet med at få støtte til UNHCR, ikke mindst finansiering, skrev han, før beslutningen blev truffet.

- Hendes svaghed er, at hun som statsminister og i den nylige valgkampagne ofte erklærede sig stolt over de stramninger på asylområdet, som hendes regering havde indført, og som hun erklærede var mere restriktive end den foregående regering.

Filippo Grandi startede sin karriere i UNHCR og har tidligere været leder for FN's Palæstina-agentur, UNRWA.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip