Heller ingen gode eksempler fra K

Partiet har sammen med Venstre og regeringen foreslået en ny offentlighedslov, der vil undtage dokumenter mellem ministerier og deres styrelser fra aktindsigt. Det samme gælder for korrespondancer mellem ministre og resten af Folketingets medlemmer.

»Der er ikke behov for et konkret eksempel, og der er heller ikke tale om, at der skal være mindre åbenhed. Der er i virkeligheden tale om, at vi med dette lovforslag fortsætter det, der var intentionen med den oprindelige offentlighedslov, nemlig at interne dokumenter er interne dokumenter. Og dem er der ikke aktindsigt i,« siger retsordfører Tom Behnke (K) til Berlingske Nyhedsbureau.

Spørgsmål: Hvilke konsekvenser vil der være, hvis man fortsætter med den nuværende offentlighedslov?

»Udfordringen er opstået ved, at den offentlige forvaltning i dag er indrettet på en anden måde end den første offentlighedslov. Dengang sad alle embedsmænd rundt omkring ministeren under det samme tag. I dag sidder mange af embedsmændene ude i styrelser, direktorater og så videre. Efter offentlighedslovens formulering betragtes det som eksterne papirer, og så er der pludselig mulighed for aktindsigt. Men det ville der ikke være, hvis de sad under samme tag,« uddyber den konservative retsordfører.

»Det handler kort og godt om at tilrette offentlighedsloven den moderne offentlige forvaltning og om, at ministeren godt kan have sine embedsmænd siddende andre steder ude i byen, men det gør jo ikke, at det bliver eksternt. Det er stadig interne dokumenter, og de har altid været friholdt fra aktindsigt,« tilføjer Tom Behnke.

Onsdag aften bad Deadline-værten Martin Krasnik 28 gange på små 10 minutter justitsministeren Morten Bødskov om et konkret eksempel på, hvorfor ministre har brug for minde åbenhed omkring deres arbejde. Det svarede han imidlertid aldrig direkte på.

Fredag kom det frem, at over 50.000 danskere nu har sagt »nej tak« til forslaget om en ny offentlighedslov med underskrifter på hjemmesiden skrivunder.net.

Dagens Gossip