Helmand-guvernør beroliger ikke EL i tolkesag

Det siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), efter guvernøren, Mohammad Naim Kahn, der i øjeblikket er på besøg i Danmark, har sagt til Berlingske, at »det er først og fremmest de afghanske sikkerhedsstyrker og højtstående embedsmænd, som Taleban går efter.«

»Desværre synes jeg ikke, de udtalelser, der kommer fra guvernøren, er særligt betryggende. Vi har klare FN-rapporter, en rapport fra den danske udlændingestyrelse, klare udsagn fra soldater, der har arbejdet sammen med tolkene i Afghanistan, og også Amnesty International, der siger, at tolkene er meget udsatte,« siger Nikolaj Villumsen.

Guvernøren medgiver over for Berlingske, at der er sikkerhedsproblemer, men han mener altså ikke, at de afghanske tolke er særligt udsatte, hvilket flere organisationer ellers har påpeget.

»Vi har også eksempler på tolke, der er blevet dræbt og overfaldet, så jeg synes ikke, at guvernørens udsagn er særligt betryggende i den sammenhæng. Han erkender jo også, at der er et sikkerhedsmæssigt problem. Det problem er både i Helmand, men det er desværre også for tolke, der kommer fra resten af Afghanistan,« siger Nikolaj Villumsen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og regeringen kritiseres for at ville svigte tolkene, når de danske soldater trækkes hjem fra Afghanistan. På baggrund af en redegørelse fra Forsvaret vil forsvarsministeren nu sørge for hjælp til mindst otte af de 195 tolke, der har arbejdet for de danske styrker i Afghanistan siden 2008.

Men Enhedslisten er endnu ikke overbevist.

»Jeg synes, det er afgørende, at samtlige tolke, som har arbejdet for Danmark, får en individuel vurdering, hvor man kigger på, om de er i fare og dermed eventuelt er berettiget til at få asyl i Danmark,« siger Nikolaj Villumsen.

Dagens Gossip