Helt vildt: Offentligt ansatte bruger en time om dagen på bureaukrati

Offentligt ansatte på landets skoler, hospitaler, politistationer og socialkontorer bruger en time om dagen på at registrere, dokumentere og måle deres indsats og arbejdsopgaver og rapportere til statslige hjemmesider og oversigtslister, skriver Politiken.

Tallene kommer fra en undersøgelse fra hovedorganisationen FTF, som vil have fjernet det overflødige statsdikterede bureaukrati og papirarbejde hurtigst muligt.

»Der har været så meget snak om at komme bureaukratiet til livs, men hver gang der bliver afskaffet bureaukrati ét sted i det offentlige, popper der noget nyt op et andet sted«, siger FTFs formand, Bente Sorgenfrey.

I undersøgelsen er godt 2500 offentligt ansatte FTFere blevet spurgt og svarerne viser, at næsten halvdelen – 49 procent bruger mellem en halv og to timer af deres daglige arbejdstid på papirdokumentation. 15 procent bruger endda mere end to timer om dagen.

Der bliver i alt 60 millioner timer om året brugt på bureaukrati, hvis resultatet bredes ud til samtlige 270.000 offentligt ansatte, som FTF repræsenterer. Præcis det samme resultat, som da organisationen undersøgte sagen i 2009 og 2011.

»Det var da nærliggende at begynde med at fjerne det overflødige bureaukrati. Vores vurdering er, at en fjerdedel af al denne dokumentationstid, eller 15 millioner arbejdstimer om året, kunne fjernes, uden at nogen vil savne det. Men det kræver, at vi bliver lidt mere risikovillige og viser tillid til de offentligt ansatte«, siger Bente Sorgenfrey.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er ikke afvisende.

»Vi er fuldstændig klar over behovet for at rydde op i dokumentationskravene, for der er et enormt potentiale for at frigøre tid til faglighed og til at sikre, at der bliver mere tid til borgerne. Derfor er vi i fuld gang med at gennemlyse alle områder i den offentlige sektor, men det tager tid, inden vi kan se resultaterne. Det er en illusion at tro, at vi med regler og bekendtgørelser kan værne os mod, at der begås fejl. For der bliver lavet fejl alle steder, hvor mennesker optræder, og jo før vi kan acceptere den sandhed, jo bedre,« siger hun til Politiken.

Dagens Gossip